Događaji

Odlučan gradonačelnik

Baldasar nastavlja sa zabranama u Splitu: Grad je bio dugo u poluanarhiji

Baldasar nastavlja sa zabranama u Splitu: Grad je bio dugo u poluanarhiji

Sa Zapadne obale maknuti će se bitve za vezivanje brodova. Gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je kako je to jedino riješenje koje je već odavno trebao provesti.

"Tu ideju imam od početka, ali sam pustio ljude da se malo ispušu i da malo kažu kako razmišljaju. Malo sam se razočarao, ali eto. Dakle, bitve jesu dio komunalne opreme, nisu sastavni dio projekta rive i one su tamo u funkciji ukrasnih elemenata te su potpuno u vlasništvu Grada Splita. One jesu na pomorskom dobru, ali je isto kao da je kanta za smeće na pomorskom dobru. Odgovor je od početka da mogu dignuti bitve i razriješiti cijelu dilemu. Međutim, namjerno to nisam napravio", rekao je Baldasar.

Vezivanje brodova na Zapadnoj obali, održavanje Discotheque Riva i na kraju projekt Đardin tek su dio zabrana novog splitskog gradonačelnika. U prvih 60 dana svoga mandata Ivo Baldasar zabranio je više stvari nego bivši gradonačelnik Željko Kerum u sve četiri godine na vlasti. Od projekta gradskog parka Đardin gdje su se trebala održavati brojna kulturna događanja odustao je danas iziritiran napadima određenih kulturnih krugova.

"Sad ću to očistiti do kraja. Sad su me iziritirali u tolikoj mjeri da ću ići do kraja pa ću ići pogledati sve ugovore pa ako će mi trebati šest mjeseci, onda će biti šest mjeseci. Nakon ovoga što napravim, garantiram da nitko od ilegalaca neće raditi i sve će ići na javni natječaj. Svi ovi koji su izvlačili novce, znamo kako su izvlačili godinama, će sada imati problem", rekao je splitski gradonačelnik i dodao da su ove zabrane tek početak, jer u gradu je vladala poluanarhija.

"Još je nekoliko zabrana bilo. Zabrana korištenja muzičkih pojačala na otvorenom u staroj gradskoj jezgri, glasne muzike u staroj gradskoj jezgri, provođenje zakona o štandovima i štekatima. Čini mi se da je grad dugo bio u jednoj poluanarhiji, u djelovima i do anarhije, a živimo u civiliziranom društvu. Nekakava ograničenja moraju postojati da ne bi drugima smetali"

Gradonačelnik kaže kako je samo započeo provoditi komunalni red koji je već odavno na snazi u gradu Splitu, ali se do sada zanemarivao. Posebnu pažnju je obratio na ugostitelje koji su širenjem svojih štekata izvan dozvoljenih gabarita zauzeli većinu centra grada.

"Mislim da je to bilo nužno napraviti i da ne treba stati na tome, da se mi svi skupa trebamo ponašati u skladu sa zakonima i propisima i izdati im ugovor, odnosno rješenja. 99% je prihvatilo ono što su sami potpisali, ušlo je u granice i gabarite onoga što imaju za korištenje javne površine ili su razliku platili. To je nabujalo do razmjera koji se nikome više ne sviđa. I štekati i jedan dio štandova"

Iako je svjestan toga kako će sve ovo oporba upotrijebiti kao municiju protiv njega, gradonačelnik je jasan kako od provođenja reda , unatoč napadima neće odustati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.