Događaji

HGSS spašavao na Paklenici, Lučka kapetanija na Ižu

HGSS spašavao na Paklenici, Lučka kapetanija na Ižu

Nova uspješna akcija Hrvatske gorske službe spašavanja. Jučer su spasili dvoje francuskih penjača u Paklenici, koji su bez rasvjete i promrzli ostali zarobljeni u stijeni Anića kuka.

Spašavatelji su im dali prikladnu odjeću i vodu te su nakon kraćeg odmora zajedno krenuli prema podnožju stijene, a potom do parkirališta u Velikoj Paklenici. Akcija spašavanja trajala je gotovo sedam sati, rekao je Radio Centru Ivica Galac iz zadarskog HGSS-a. 

"Mislili smo da će se oni, uz pomoć svjetla, probati sami se popeti jer su bili pri kraju, ali jednostavno nisu mogli. Ljudi olako shvate Anića kuk, da je to stijena lagana za penjanje. Nekada znaju pogriješiti smjer, uđu u drugi koji je mnogo teži i jednostavno ne mogu takve stvari popeti", rekao je Galac.

Osim spomenutih Francuza na kopnu, na moru se spašavaju Slovenci. Naime, Jutros oko 10 sati zaprimiljena je dojava o nasukanju 7-metarskog glisera slovenske zastave s tri člana posade u uvali Soline, na otoku Ižu, te je preko Lučke kapetanije Zadar koordinirana akcija spašavanja. Na terenu je 'Sea help', posada je zbrinuta, ali je brod nezgodno naslonjen na hrid, pa i dalje traje akcija odsukavanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.