Događaji

Europski uhidbeni nalog

Od ponedjeljka Hernadi na Interpolovoj tjeralici?!

Od ponedjeljka Hernadi na Interpolovoj tjeralici?!

Ime predsjednika Uprave mađarskog MOL-a u ponedjeljak bi se moglo naći na Interpolovoj tjeralici. I to zbog europskoga uhidbenog naloga kojim se ovih dana intenzivno bavila hrvatska javnost. Zsolt Hernadi sumnjiči se za davanje mita u slučaju prodaje vlasničkog udjela u INI. O uhidbenom nalogu - odlučivat će mađarsko pravosuđe, javlja HRT.

Upravo taj nesporni autoritet predsjednika Vlade i predsjednika tada vladajuće stranke ste upotrijebili da nametnete svoje stajalište da se radi o ugovorima korisnim i od interesa za RH, rekao je predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić 20. studenog 2012, javlja HRT.

I tako je bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog primanja mita pri prodaji udjela u Ini. Jedan je od dokaza snimka na kojoj razgovara s predsjednikom uprave mađarskog MOL-a. A svoje će, čini se, reći i Hernadi koji već dulje vrijeme izbjegava hrvatske vlasti. Zato je pokrenut postupak za raspisivanje Interpolove tjeralice, a onda i europskog uhidbenog naloga.

Postupak izručenja između država članica zamijenjen je postupkom predaje temeljem europskog uhidbenog naloga, odnosno da pojasnimo - tradicionalni sustav pravosudne suradnje između država članica Europske unije koji je bio utemeljen na međunarodnim ugovorima o izručenju zamijenjen je Europskim uhidbenim nalogom, navela je Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva.

Stručnjaci za međunarodno pravo u Mađarskoj s time se ne slažu.

Moje mišljenje je da u ponedjeljak nikako neće doći do uhićenja odnosno izručenja gospodina Hernadija jer ni po mađarskim, ni po međunarodnim zakonima nema uvjeta za izručenje. Ne postoji ratificirani međunarodni zakon o izručivanju između Mađarske i Hrvatske, izjavio je Gyula Horvath, stručnjak za međunarodno pravo iz Budimpešte.

U Mađarskoj je bila pokrenuta istraga protiv Hernadija, ali je obustavljena sa zaključkom da ne postoji dokaz kriminalnog djela. Mađari Hernadija štite zbog, kako tvrde, sigurnosnih razloga i zaštite nacionalnih interesa. Prema svemu sudeći, činit će to i dalje.

Koliko je Hernadi važan Mađarima, toliko je važan i hrvatskom pravosuđu. Sada je samo pitanje tko se snalazi bolje u ovim pravnim zavrzlamama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.