Događaji

Zakon o obrtu

Maras ostao usamljen oko dobrovoljne članarine HOK-u?

Maras ostao usamljen oko dobrovoljne članarine HOK-u?

Nakon što je Slavko Linić najavio, pa zbog protivljenja HNS-a odustao od ukidanja olakšica za prvu nekretninu, novo spoticanje u koaliciji. SDP-ov Gordan Maras najprije je prozvao HNS za 'sabotiranje' njegova prijedloga dobrovoljne članarine Hrvatskoj obrtničkoj komori. Zauzvrat, dobio je hladan tuš ne samo koalicijskog partnera, već i vlastite stranke.

"Naravno da nećemo na tome lomiti koaliciju, ako kolege iz HNS-a misle da to ne treba", rekao je SDP-ov ministar obrta Gordan Maras prije sjednice, objašnjavajući zašto se na njoj nije našao i Zakon o obrtu.

Razlog je, kaže, HNS kojem se nije svidio njegov prijedlog o uvođenju dobrovoljne članarine HOK-u od 1. srpnja iduće godine. Nije krio iznenađenje, obzirom da je od HNS-ovih kolega ministara, Vrdoljaka i Pusić prethodno dobio pozitivno mišljenje. Na taj dio zakona nije bilo prigovora, ali očito treba još razgovarati, zaključio je Maras uz dodatno čuđenje.

"Jer, HNS se obično ne zalaže za bilo kakvo porezno opterećenje, nego upravo suprotno. Vidimo u medijima da su dosta često agilni kada se treba određene porezne inicijative komentirati. Zato mi nije jasno zbog čega su u ovom slučaju odlučili tražiti da ostane obvezno članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori", dodao je Maras.

Zanimljivo, osim HNS-ovog dijela Vlade, Marasov prijedlog naišao je na otpor i u vlastitim redovima. Barem kad se pita ministra financija Slavka Linića, koji je ukidanje obvezne članarine komorama ocijenio rizičnim.

"U krizi, ako idemo ukidati članarine, onda je zaista velika opasnost da izgubimo i Obrtničku i Gospodarsku komoru", zaključio je Linić.

Rješenje je za Linića smanjenje članarine, a ne dobrovoljno članstvo kako se poduzetnici ne bi našli u situaciji poljoprivrednika, koji se, kaže, sada žale da žito mogu prodati samo dvjema domaćim tvrtkama.

"A da su imali dobro organiziranu komoru koja je sve to mogla odraditi i izvesti vani, vjerojatno bi dobili više. A imaju komoru. Samo su je trebali iskoristiti za izvoz u Europu", pojasnio je Linić.

O navodnom koalicijskom sukobu oglasila se i šefica HNS-a i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, napominjući kako dobrovoljna članarina nije prijedlog SDP-a.

"Tu Vlada donosi zajedničko stajalište. Bio je prijedlog jednog ministra. Unutar jedne i druge stranke ima različitog mišljenja, ali ide se u pravcu jedne, recimo, umjerene odluke. Kad je definitivno usuglasimo, bit ćete upoznati", rekla je Pusić.

Kako stvari sada stoje, ukidanje obveznog komorskog doprinosa koje je dosad već mnogo puta zazivano od poduzetnika i obrtnika, do daljnjeg ostaje na čekanju. Za razliku od zahuktale Marasove kampanje za vrh zagrebačkog SDP-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.