Događaji

Zakon o strateškim investicijama

Udruge protiv Zakona o strateškim investicijama: Jesu li nam samo važne vreće novca

Udruge protiv Zakona o strateškim investicijama: Jesu li nam samo važne vreće novca

Pred ulazom uz Sabor aktivisti nekoliko udruga održali su prosvjedni performans protiv Zakona o strateškim investicijama koji bi se u drugom čitanju idući tjedan trebao naći u Saboru.

"Osim što su kriteriji o tome što je strateška investicija preširoko određeni, propisani su i prekratki rokovi za dobivanje potrebnih dozvola pa procjena utjecaja na okoliš neće moći biti provedena kako treba", istaknula je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

"Istražili smo imaju li druge zemlje ovakav propis te smo otkrili da u Mađarskoj postoji gotovo identičan propis iz 2005. godine i na temelju tog zakona strateška investicija je postala casino u parku prirode. Radi toga što se bojimo da se takvo nešto ne dogodi u Hrvatskoj smatramo da se ovaj zakon ne treba donijeti", dodala je Leljak Gracin.

Aktivisti su simbolično odjeveni u majice s natpisima SDP i HDZ crvenom bojom prekrižili veliki transparent s odredbama članka 8., koji je u konačnoj verziji na inicijativu HDZ-a izbrisan, a koji je onemogućavao da investitor strateškoga projekta bude osoba koja ima pravomoćnu presudu za kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala.

"S obrazloženjem 'pa nećemo valjda nekakve šeike tražiti da nam donose potvrde o nekažnjavanju'. Zar je ovo državi stvarno nevažno da li kapital koji u nju ulazi dolazi eksploatacijom dječjeg rada, trgovinom ljudima, oružjem, drogama. Zar je važno da investitor dođe samo s vrećom novca bez ikakvih pitanja", pitala se Nives Miošić iz GONG-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.