Događaji

Objavljene brojke

Rezultati popisa : 19% više stanova,50 % građana služi se internetom

Rezultati popisa : 19% više stanova,50 % građana služi se internetom

U odnosu na posljednji popis u Hrvatskoj je 400 tisuća više stanova. 55 posto građana posjeduje računalo, a 50 posto koristi se internetom. Neki su on novih podataka s posljednjeg popisa stanovništva koje je objavio Državni zavod za statistiku.

U posljednjoj prezentaciji podataka Popisa od prije dvije godine zavod za statistiku predstavio je brojke o kućanstvima i stanovima te podatke o stanovništvu prema migracijskim i ekonomskim obilježjima. Što se stanova tiče podatke otkriva ravnatelj Zavoda Marko Krištof.

"Broj stanova je u posljednjih 10 godina narastao za gotovo 400 tisuća ili za 19,7 %. Imamo značajan porast broja privremeno nenastanjenih stanova. Najznačajnije povećanje je u broju stanova koji služe za iznajmljivanje turistima čak 244%", rekao je Krištof.

Recimo da je najveći broj vikendica u Zadarskoj županiji. U Hrvatskoj je najviše trosobnih stanova jer se prema definiciji u njih ubrajaju i obiteljske kuće. Samo 1-2 posto nastanjenih stanova u Hrvatskoj nema vodovod, kanalizaciju i električnu energiju dok plin ima tek 36 posto stanova, a 4 posto nema kupaonicu. Podaci o stanovništvu i migracijama govore da je od ukupnog broja 13,7 posto rođeno u inozemstvu, od čega najviše u BiH, 40 građana ne napušta rodno mjesto. Što se tiče ekonomske aktivnosti među stanovništvom starijim od 15 godina 41% je zaposlen, 51% je neaktivno, a 8 posto nezaposleno.

"Koje su to neaktivne skupine. Čak 58% su umirovljenici, osobe koje se bave poslovima u kućanstvu 12%, 18 % čine učenici i studenti, a 12% posto ostale neaktivne osobe , koje bismo zapravo mogli nazvati obeshrabreni radnici", kaže Krištof.

Među osobama koje obavljaju poslove u kućanstbu prema popisu je i 1 tisuća muškaraca. Bonus podaci iz popisa su oni o informatizaciji pa tako saznajemo da 55 posto kućanstava posjeduje računalo, a 50 posto se koristi internetom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.