Događaji

"Oživljavanje" Polutokoka se nastavlja...

Treća godina "Đira po gradu": Još više sadržaja za živost Poluotoka

Treća godina

Troškovi organizacije ovogodišnjeg trećeg po redu "Đira po gradu" Grad su koštali 50 tisuća kuna (plus troškovi klizališta)

Ovo je treća godina da se organizira niz manifestacija i događanja u povijesnoj zadarskoj gradskoj jezgri, u zimskim mjesecima koji nam polako stižu, a dio su projekta Đir po gradu. To je bila i tema današnje konferencije za medije na kojoj je predstavljen detaljan program manifestacije.

Zbivanja unutar projekta „ Đir po gradu" odvijaju se u organizaciji Grada Zadra, Obrtničke komore, Ceha trgovaca, Ceha ugostitelja, Gospodarske komore, TZ-a,... i prema najavama, tako će se nastaviti i dalje

Sama manifestacija, odnosno niz zbivanja, započinje Danom Grada Zadra u nedjelju 24. studenog, na blagdan Svetog Krševana, i trajat će sve do blagdana Svete Stošije, 15. siječnja 2014.

Svečana Sveta misa povodom Dana Grada i Svetog Krševana, ove godine održat će se u subotu, 23.11. dan ranije zbog određenih razloga Zadarske nadbiskupije.

Svečana sjednica Gradskog vijeća bit će u nedjelju 24. studenog u 12 sati u HNK Zadar. Osim nje, Udruga kuhara iz Zadra na Kalelargi će servirati jela u zajedničkoj organizaciji. Ako bude lijepo vrijeme sve će to biti na Kalelargi, a u slučaju vremenskih neprilika, događaj će se preseliti pod šator na Forumu.

Vrančić je podsjetio kako se ove godine obilježava 20 godina postojanja Grada Zadra kao jedinice lokalne samouprave. Svečana sjednica gradskog vijeća će stoga biti i intonirana u tom smislu, a na njoj će, između ostalog, biti prezentiran i presjek značajnih događanja u gradu Zadru u proteklih 20 godina

Osim zajedničkog druženja tijekom dana na Kalelargi i u gradu, navečer u 19 sati na Forumu će nastupiti grupa Forum, a u 21 sat program će se nastaviti uz grupu Gustafi, prijatelje iz Istre, koji će svakako bit zanimljivi i dodatno zagrijati atmosferu u šatoru na Forumu.

Zadar će i ove godine imati svoje klizalište na već poznatom mjestu - na parkingu pokraj crkve Svete Marije. Klizalište se već postavlja i u funkciju će biti stavljeno na dan Grada 24.11. „Klizalište je pokazalo svoj uspjeh i prošle godine, a u tom tonu nastavljamo i dalje, tako da smo već ugovorili klizalište i za iduće dvije godine, 2014. i 2015.", naglasio je Vrančić.

Cijena termina klizanja od 45 minuta je 20 kuna, najam klizaljki 10 kuna. Radno vrijeme klizališta bit će od 10 do 22 sata. Osim klizališta, u akciju su se uključili i caffe barovi koji će u ponudi imati HAPPY HOUR od 19 do 21 sat, a muzeji će nuditi prigodne popuste na ulaznice i suvenire uz posebne programe.

Novost je što će na mjestu klizališta ove godine biti dva šatora, jedan za klizalište, a spojen s njim bit će i drugi šator namijenjen za zabavna događanja, i za djecu i odrasle, s bogatim ugostiteljskim sadržajem i on će također početi s radom u nedjelju.

Ugostitelji u „Đir" također izlaze sa svojim programima i projektima.

U ime predstavnika restorana koji sudjeluju u projektu, a to je njih 17 (restorani Bruschetta, Skoblar, Groppo, 2 ribara, Turisthotel, Pet bunara, Tinel, Kornat, Gourmet, Kaštel, Zadar, konobe Stomorica, Canzona, Na po ure i Catering Piazza), obratio nam se Božidar Vedrić, vlasnik restorana Bruschetta, koji će također biti dio cijele ove priče

Otkrijte tajne zadarske kuhinje - Svaki tjedan, od ponedjeljka do nedjelje, nudit će se jedna vrsta jela - ručak i večera - po cijeni od 30 kuna (pašta i fažol, zelje sa suhim mesom, bakalar, brudet, pašticada, riba,...). Neki će se restorani uključiti i s određenim vinarima pa će se nuditi i vina po popularnoj cijeni. To će sveukupno trajati 6 tjedana. Počet će se s ribom i završiti s težačkom kuhinjom, s time da će se svaku subotu jelo koje se taj tjedan pripremalo, ponuditi građanima po popularnoj cijeni a za humanitarne svrhe. Subotom od 30.11. do 4.1.2014. jelo će se služiti i prodavati na šetnici kod Arheološkog muzeja, od 11 do 13 sati. Pripremat će ga tjedno dva do tri restorana.

I trgovci će imati svoj program prihvatljivih cijena i nekih drugih mogućnosti te će se također uključiti u sva ova zbivanja. „Svi koji sudjeluju u projektu dužni su na izloge na vidljivom mjestu izvijestiti što se nudi, koji artikli su na popustu, u kojem postotku i od kojeg do kojeg vremena. Preporuka je da to bude od 16 sati s obzirom da je Grad Zadar bio velikodušan pa je ukinuo naplatu parkinga", rekao je Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar.

Postojat će i Komisija koja će od početka do kraja projekta obilaziti sve trgovine i ocjenjivati izgled na temu „Božićni i novogodišnji izlozi", a pobjednik će na kraju biti i nagrađen. „Grad nam je uvelike pomogao financiranjem parkinga i klizališta, i sigurni smo da će to biti razlozi još uspješnije realizacije trećeg Đira po redu.", kazao je Malta

Kroz cijelo to vrijeme, na Poluotoku će se održavati nastupi raznih zborova, klapa ... Svaki petak navečer nastupit će ili rock grupa u dvorištu pokraj KLZ-a.

Poboljšat će se i kićenje samog grada. Osim ovog centralnog bora na Narodnom trgu i tradicionalnog nakita na ulicama Poluotoka, na Trgu Petra Zoranića izradit će se i izložiti jedan adventski vijenac. Uz klizalište i na Forumu okitit će se sva stabla koja se tamo nalaze pa će i to biti ljepše i privlačnije.

Obratila nam se i Danijela Rimanić, koordinatorica projekta Đira po gradu. „Već treću godinu za redom idemo s projektom Đir po gradu. Ono što je najvažnije to je njegov logotip kojeg treba prepoznati i vidjeti na mnogim lokalima, ugostiteljskim subjektima - ta mjesta su za vas pripremila posebne akcije popusta i iznenađenja."

Ove godine su malo obogatili sadržaj u sklopu klizališta pa će sam centar imati još bogatija događanja za djecu i mlade. Naglasila je posebno koncerte koji će se događati petkom od 21 sat ispred KLZ-a u organizaciji Udruge Šigureca, a od ostalih koncerata i događanja, najavila je nastupe crkvenog zbora Ivana Pavla II. Koji će se održavati 4 subote za redom od 18 sati na Trgu Petra Zoranića.

Zanimljivosti je iznio i Denis Ikić ispred HGK, Gospodarske komore Zadarske županije. ''Stajališta smo da ako je gospodarska kriza, ne mora biti kriza ideja i duha i našeg načina života. Stoga smo željeli dati svoj doprinos pa su ljudi HGK-a prošli tjedan obilazili trgovine na Poluotoku i u ovaj projekt uključili još 10-tak trgovačkih društava." Dodao je i najavio da će se 13. i 14. u Arsenalu održati tradicionalni ''Naši mali gušti" te da će i to biti jedan od razloga da građani i gosti posjete Poluotok.

Za kraj, Vrančić je dodao kako očekuje da će se ovom projektu uskoro, možda već i sljedeće godine, pridružiti hotelijeri, vlasnici hostela, privatnih apartmana, pogotovo u povijesnoj gradskoj jezgri, organizatori kongresa, i sl.

„Vjerujem da u ovom projektu ima budućnosti i šanse da će postati još veći, ali trebat će još organizacijski i financijski sve poduprijeti. Ovo sve do sada organizirano je sa skromnim sredstvima, ali s razvojem projekta bit će i daljnjeg ulaganja i od strane Grada Zadra i partnera." Konkretno, radi se o 50 tisuća kuna plus troškovi klizališta, dodao je Vrančić te zaključio,


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.