Događaji

Wikileaks

Amerikanci odustaju od kaznenog progona Juliana Assangea?

Amerikanci odustaju od kaznenog progona Juliana Assangea?

Američko Ministarstvo pravosuđa zaključilo je da treba odustati od kaznenog progona osnivača Wikileaksa Juliana Assangea jer bi u protivnom moralo tužiti i i američke medije te novinare.

Nekim američkim medijima, neimenovani dužnosnici Ministarstva pravosuđa, potvrdili su da formalna odluka još nije donesena, ali da su minimalne šanse da Assange bude optužen da je na internetu objavio vojne i diplomatske dokumente koja su imali oznaku tajnosti.

Iako su slične optužnice podignute protiv Edwarda Snowdena i bivšeg američkog vojnika Bredlyja Manninga, pravni savjetnici ministarstva navode da je ovdje u pitanju drugačiji slučaj, budući Assange nije bio zaposlen u nekoj američkoj državnoj instituciji, pa zbog toga i ne može biti optužen za odavanje podataka.

- Kada bi Assange bio optužen, morali bi biti optuženi i novinari, objasnio je bivši glasnogovornik ministarstva Mathew Miller.

U tom slučaju bi se na meti tužilaštva našli i New York Times, britanski Guardian i Washington Post, budući su ti listovi objavljivali podatke Wilileaksa. Glasnogovornica Wilileaksa rekla je ranije ovog tjedna da ta organizacija očekuje službenu potvrdu da je američka vlada odustala od kaznenog progona gonjenja Assangea.

Assange se od lipnja prošle godine nalazi u ambasadi Ekuadora u Londonu, gdje je dobio politički azil. Švedska ga optužuje za navodni pokušaj silovanja u toj zemlji, ali njegove se pristalice pribojavaju da bi ga Šveđani izručili Amerikancima.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.