Događaji

Objavljena bilanca kampanje

Kampanja 'Građani glasaju protiv' objavila bilancu kampanje

Kampanja 'Građani glasaju protiv' objavila bilancu kampanje

Kampanja Građani glasaju PROTIV je na konferenciji za medije izvijestila kako su podaci o izvorima donacija, kao i o troškovima kampanje vidljivi u drugom preliminarnom financijskom izvještaju kampanje koji je, i prije roka što ga je odredilo Državno izborno povjerenstvo, sinoć objavljen na internetskoj i Facebook stranici kampanje.

Zahvalili su svim podržavateljima koji su se angažirali i uključili u prenošenje poruka o važnosti tolerancije, poštivanja različitosti i ljudskih prava. U priopćenju ističu kako je poruku 'GLASAJ PROTIV' prenosio niz osoba iz javnog života - od glumaca i glazbenika, preko spisatelja i sportaša, do strukovnih udruga iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta.

Na podršci su zahvalili i svim pojedincima koji su kampanji pomogli svojim volonterskim radom i donacijama u novcu od 20 do 20.000 kuna.

"Nikada se ne bih usudila iskoristiti svoje glasačko pravo na način da nekome oduzmem slobodu koju sama uživam. Ne želim biti svrstana u okvire, bilo rasne, nacionalne, vjerske ili seksualne. Ne želim pripadati ikakvim podjelama, ali ću uvijek stati na stranu i u obranu onih koji su iz bilo kojih razloga diskriminirani i etiketirani, jer samim time oni postaju građani drugog reda. Ako postanu građani drugog reda, oni su žrtve društva u kojem žive, a znamo da društvo čine ljudi. S obzirom da sam u braku, ne želim da moj brak ima jači status u društvu i od statusa mojih gay prijatelja koji žive zajedno i nemaju pravo na brak. Moje prijateljstvo s ljudima homoseksualne orijentacije čini me bogatijom i boljom osobom. Iz tog razloga izaći ću na referendum i dati svoj glas protiv", poručila je Suzana Ritz iz Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih 'Luka Ritz'.

"U osnovi ovog referendumskog pitanja leži ograničavanje osobnih sloboda i gaženje temeljnih civilizacijskih prava", istaknuo je u ime kampanje Duje Prkut naglašavajući da "već samo održavanje ovog referenduma nije festival demokracije, nego običan populistički cirkus i upravo zbog toga je neophodno da što više nas svojim glasom PROTIV poručimo da Hrvatska nije radikalno konzervativna zemlja. Ako ostanete doma, vlastima ćete dati alibi da na valu agresivnih pojedinaca svima nama ograniče pravo da u budućnosti putem referenduma odlučujemo o zbilja važnim društvenim i ekonomskim pitanjima".

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić podsjetio je da GONG ne promatra referendum te da se za sva pitanja i primjedbe u vezi s biračkim pravom i procesom provedbe referenduma birači obrate nadležnoj instituciji - Državnom izbornom povjerenstvu. Također je podsjetio na prava i obaveze svih sudionika referendumskog procesa.

Sukladno uputama DIP-a, promatrači smiju promatrati, ali ne smiju sudjelovati u brojanju glasova, ne smiju bilježiti koji su birači izašli na referendum niti odgovarati na upite birača, nego ih uputiti članovima biračkih odbora čiji rad ne smiju ometati niti fotografirati, tonski ili video snimati. Iako nema referendumske šutnje, u blizini biračkih mjesta nije dozvoljeno utjecati na birače.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.