Događaji

Heroji Domovinskog rata

U posljednjih 15 godina umrlo 30 tisuća hrvatskih branitelja

U posljednjih 15 godina umrlo 30 tisuća hrvatskih branitelja

Gradski ured za branitelje Grada Zagreba pripremio je publikaciju pod nazivom 'Uzroci smrti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 15 godina poslije'. Svečana promocija knjige održana je danas u Gradskoj skupštini. Rezultati istraživanja pokazali su da su najčešći uzroci smrtnosti maligne bolesti, zatim bolesti srca i krvožilnog sustava, probave, ali i samoubojstva.

Hrvatski branitelji nažalost umiru sve mlađi, između 50 i 60 godina, rekla je na predstavljanju publikacije pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih.

"Od 2006. do 2012. godine statistički smo obradili glavne uzroke smrti. Naveli smo kronološku dob u kojoj hrvatski branitelji umiru. Dali smo si truda da napišemo jedno vrlo potresno pismo, koje datira još iz jedne druge države, ali sve su iste, kad prođe rat, ostaju traume, ostaju ožiljci, ostaju oboljenja".

Publikacija je namijenjena braniteljima, ali i svima nama koji im možemo pomoći, s upozorenjem njima da se redovito kontroliraju i liječe, a s ciljem kako bi heroji našeg rata živjeli što duže.

"Utjecaj ratnih stresova može djelovati direktno i na imunitet. Znamo da je poremećaj imunosti u organizmu uzrok razvoja različitih bolesti, osobito malignih, stoga je ta populacija posebno izložena upravo razvoju malignih bolesti", poručuje pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum i bez obzira što je glavni ratni okidač već djelovao na umanjivanje imunološkog sustava, populaciji branitelja savjetuje.

"Posložena lijepa obiteljska atmosfera, jedan, da tako kažem, umjereno ugodan način života kroz pravilnu prehranu, kroz život uz rad, posao, radnu terapiju, da je tako nazovem, sigurno je velik doprinos stabilizaciji zdravstvenog stanja svakoga, a naročito i hrvatskih branitelja", naglasila je Šitum.

Na promociji knjige 'Uzroci smrti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 15 godina poslije' sudjelovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je još jednom zahvalio svim herojima Domovinskog rata uz poruku da je Zagreb ponosan na njih.

"Sve skupa što se radi i ova publikacija, hvala autorima, na tom tragu da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne zaboravi na onu kalvariju koju smo prošli i vi osobno. Želim vam ususret božićnih i novogodišnjih blagdana, čestit Božić i sve dobro u 2014. godini. A nama više rada, reda, odgovornosti i discipline da ljudi u Zagrebu u 2014. godini malo bolje žive nego u 2013. godini", kazao je Bandić.

U posljednjih 15 godina umrlo je 30 tisuća hrvatskih branitelja, ustvrdio je na predstavljanju knjige predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, uz poruku da cijelo društvo mora napraviti više kako bi se te brojke smanjile.

"Kad pogledate broj poginulih u Domovinskom ratu, kao da se rat nastavio. Branitelji i dalje ginu, branitelji umiru i moramo kroz sve institucije i države i grada Zagreba da to preveniramo", poručio je Kosor.

Grad Zagreb će i ubuduće nastaviti raditi na unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja, što se pokazalo i brojnim odlukama, koje su donesene u novom sazivu Gradske skupštine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno