Događaji

Badnjak

Badnjak na peškariji, najtraženiji bakalar

Badnjak na peškariji, najtraženiji bakalar

U skladu s običajem Badnjak je dan kada se služe posna jela, većinom riba.

Stoga je zadarska peškarija jedno od najužurbanijih mjesta jutros u gradu.

Brancin i orada prodaju se po 60 kn, lignje po 100, kn, škampe po 60 kn. No, prodavači se tradicionalno žale da ne baš najbolje iako je ribarnica prepuna, prenosi Radio Zadar.

A paljenje badnjaka, odnosno panja masline ili nekog drugog drveta, zamijenilo je kićenje drvca i potrošačka groznica, no stari božićni običaji još uvijek žive, najviše putem kulturno-umjetničkih društava i udruga.

Tako i članovi ugljanske udruge "Điran" prenose mlađim generacijama sjećanja na neke davne badnjake na otoku.

"Na Badnjak se poštivao post. Kuvao se bakalar, ako si ga imao, ako ne - kuvalo se zelje i frigale manule.Obedvalo se u podne, a popodne se fregala kužina: komin se očistio od luga jer se morao spremati za peći frite. Posli večere smo mi dica sili na slamu i prebirali ča smo dobili." - rekla nam je jedna od članica Udruge Điran iz Ugljana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.