Događaji

Ogrebali se

Kod 20 zaposlenika Mirovinskog istraga pronašla lažne dokaze o invalidnosti

Kod 20 zaposlenika Mirovinskog istraga pronašla lažne dokaze o invalidnosti

Nakon što je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, u srpnju prošle godine naložio reviziju invalidskih rješenja među zaposlenicima splitskog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje(HZMO), ministru su dostavljeni rezultati istrage. Od 200 zaposlenika splitske filijale HZMO-a, njih 43 imali su rješenja o tjelesnoj invalidnosti, na temelju čega su ostvarivali različita prava. Okončana istraga za 43 radnika utvrdila je da gotovo polovina njih imaju rješenja koja ne odgovarju stvarnom stanju invaliditeta (činjenično manji stupanj tjelesnog invaliditeta, op.a.), a kod nekih je utvrđeno da uopće nisu invalidi, prenosi slobodnadalmacija.hr .

Kontrolni pregledi

Kako nas je izvijestio glasnogovornik Ministarstva rada Krunoslav Vidić, u skladu s odredbom članka 3. Uredbe o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, u razdoblju od 20. rujna 2013. do 5. listopada 2013. godine provedeni su kontrolni pregledi, a prema potrebi, obavljena je i dodatna medicinska obrada.

- Kod 23 zaposlenika potvrđen je prijašnji postotak utvrđenog tjelesnog oštećenja, kod 14 zaposlenika smanjen je postotak utvrđenog tjelesnog oštećenja, a kod šest zaposlenika je nakon kontrolnog pregleda utvrđeno da nema tjelesnog oštećenja. Od 14 zaposlenika kojima je smanjen postotak utvrđenog tjelesnog oštećenja, za njih sedam određen je novi iznos novčane naknade, dok preostalih sedam nije ni imalo novčanu naknadu za tjelesno oštećenje. Od šest zaposlenika kod kojih je utvrđeno da nemaju tjelesno oštećenje, za dva zaposlenika isplaćivana je naknada zbog tjelesnog oštećenja koja je obustavljena donošenjem rješenja o prestanku prava - kazao nam je Vidić, glasnogovornik Ministarstva rada.

Inače, stanje u splitskom područnom uredu HZMO-a bio je okidač za upućivanje ravizorskih timova u sve urede HZMO-a u Hrvatskoj. Što i kako dalje sa zaposlenicima splitskog Mirovinskog kod kojih su utvrđene nezakonitosti u stjecanju sada već nevažećeg rješenja o invalidnosti, Vidić nam nije znao reći. No, kako neslužbeno doznajemo, nakon što se na razini cijele države okončaju revizije u ispostavama HZMO-a, sve ono što se utvrdi kao nezakonito bit će proslijeđeno Državnom odvjetništvu RH na daljnje postupanje, koje će u prvom redu obuhvatiti liječničke komisije koje su izdale rješenja o invalidnostima, a koja su se sada pokazala nezakonitima.

Revizija Ministarstva u splitskom HZMO-u nije stala. Ona se, naime, proširila i na stanove koje je HZMO Split nekada imao u svojem vlasništvu, a koje je tijekom protekla dva desetljeća prodao. Prema informacijama iz resornog ministarstva, na području područne službe u Splitu (područje odgovara županijskim granicama) Zavod je 1992. godine imao u vlasništvu ukupno 810 stanova, a danas samo 17.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.