Događaji

"To nije odraz domoljublja"

Baldasar o ustaškim pozdravima na jučerašnjem slavlju HDZ-a

Baldasar o ustaškim pozdravima na jučerašnjem slavlju HDZ-a

Ponukan kritičkim tonovima koji su se jučer čuli sa obilježavanja 24 godine HDZ-a u Splitu, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je kazati koju s obzirom da ga je izravno prozvao šef HDZ-a Split Petar Škorić. Bivši saborski zastupnik Anđelko Gabrić uvjeren je da i dalje prijeti plan Karlobag-Karlovac-Virovitica, dok je predsjednik Karamarko najavio kako će doći vrijeme, i to brže od očekivanog, kada će se razračunati s lopovlukom u redovima SDP-a.

"HDZ sramotno potpiruje ideološke sukobe i netoleranciju"

"Obilježavanje 24. obljetnice utemeljenja splitskog HDZ-a, na čemu ja inače čestitam, umjesto svečanosti popraćene prigodnim političkim govorima, još jednom se, nažalost, pretvorilo u sramotno potpirivanje ideoloških sukoba, netolerancije i izvrtanja povijesnih činjenica. Kao gradonačelnik Splita i predsjednik splitskog SDP-a moram reagirati na govor mržnje koji je obilježio nastupe čelnika HDZ-a. Umjesto očekivane argumentirane kritike, vodstvo HDZ-a koristi svaku priliku za potpirivanje ideološke netrpeljivosti, klevetanje političkih oponenata i stvaranje atmosfere koja ni u kojem pogledu nije dobra za HDZ, osobito za Hrvatsku. Poruke izrečene u Splitu vraćaju nas kao društvo nekoliko koraka unatrag i ničim ne pridonose konstruktivnim rješenjima za bolju sadašnjost i budućnost građana, koje muče sasvim konkretni problemi, a za koje od Karamarka i ostalih nismo čuli nijedno rješenje", komentirao je Baldasar.

"Nadam se da će te dogodine pristojnije obilježiti obljetnicu"

Splitski gradonačelnik osvrnuo se i na "Za dom spremni" gvardijana samostana Gospe od zdravlja koji je održao propovijed o Tuđmanu pred spomenikom na Rivi. Gvardijan fra Jakov Begonja je govorio kako je to stari hrvatski pozdrav i kako je i on, kao i Franjo, uvijek za dom spreman. Nitko iz HDZ-a nije našao potrebnim da išta dodatno kaže na tu temu. Zato jest Baldasar.

"Ustaški pozdravi na javnim okupljanjima, govor mržnje i manipulacija povijesnim činjenicama, nisu odraz domoljublja, ni brige za dobrobit Hrvatske i njezinih građana. Zato splitskom HDZ-u, kao i cjelokupnom HDZ-u, želim da sljedeću obljetnicu obilježe na dostojanstveniji i pristojniji način, kakav bi doličio stranci koja se naziva demokratskom", zaključio je Baldasar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.