Događaji

Hoće li Hrvatska zaraditi eksploatacijom nafte iz Jadrana?

Hoće li Hrvatska zaraditi eksploatacijom nafte iz Jadrana?

U Jadranu ima više nafte i plina nego što je zaključeno posljednjim istraživanjima prije 20 godina, objavila je ovaj tjedan norveška tvrtka Spectrum nakon višemjesečnih istraživanja.

Vladajući već najavljuju kako će eksploatacija donijeti blagostanje hrvatskim građanima, što je moguće, no treba htjeti i znati zaštititi nacionalni interes, poručuju stručnjaci.

"Hrvatska ima veliku perspektivu biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima daleko više plina i nafte nego što joj treba i biti u poziciji male Norveške. Trebat će dugo godina da do toga dođemo, ali ovo je početak tog perioda kada se pretvaramo u energetsku silu, u najmanju ruku, regije", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Kamo sreće postanemo li doista poput Norveške, kako najavljuje Vrdoljak, no dalek je put do toga, a na tom putu, brojni izazovi, smatraju stručnjaci.

Neke strane kompanije već su otkupile dokumentaciju, kaže Vrdoljak i najavljuje već na proljeće objavu natječaja, a u 2015. dodjelu koncesija. U Hrvatskoj će se ulagati stotine milijuna dolara, a hrvatski će građani i industrija imati jeftinije energente. Med i mlijeko. Moguće, ukoliko se pobrinemo da zarada završi u Hrvatskoj, smatra ekolog Vjeran Piršić.

Vrdoljak već spominje da će na projektu biti angažirana međunarodna tvrtka, a da to ne možemo sami mišljenje je prvog čovjeka poduzetništva u Hrvatskoj Gordana Marasa.

Profesor i naftni stručnjak Igor Dekanić potvrđuje da na eksploataciji nafte obično rade međunarodni konzorciji, ali kaže da Vlada i u takvom aranžmanu može za Hrvatsku izvući najveću korist. Koncesijski ugovori u naftnom biznisu su vrlo kompleksni, Norveška je primjerice uvela visoke poreze vlasnicima koncesija, a tu je i pitanje angažiranja domaćih tvrtki.

Zarada bi trebala biti veća od šteta koje će sigurno eksploatacija nafte nanijeti turizmu, smatra Dekanić. Postavlja se pitanje i moguće ekološke katastrofe, dodaje Piršić uvjeren da bi bilo pametnije ulagati u obnovljive izvore energije.

"U Jadranu koji ima struje kao Abu Dhabi mi ćemo razvijati industrije 20. stoljeća", ukazuje Piršić.

Traži javnu raspravu, a sumnju u to da će proces dodjele koncesije biti proveden na demokratski način podgrijava činjenica da je i dosadašnji postupak proveden, kako kaže, u duhu diktature. Tvrtka Spectrum koja je obavljala istraživanja, posao je dobila bez javnog natječaja. Radili su to besplatno, opravdava se Vrdoljak, ali će zato od snimki dobro zaraditi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.