Događaji

U nastavku suđenja

Fimi media: Sanader optužio vještaka da laže

Fimi media: Sanader optužio vještaka da laže

Burno je danas bilo na suđenju za Fimi mediju. O nesrazmjeru između prihoda i imovine obitelji bivšeg premijera svjedočio je vještak Zrinko Ručević, čiji je nalaz Sanader ocijenio lažnim i tendecioznim, na što mu je sutkinja poručila kako bi bilo najbolje da ga je on sam napravio.

Obrana bivšeg premijera imala je niz primjedbi na dopunu nalaza. Od toga da vještak nije uzeo obzir znatne prihode koje je Sanader ostvario pogotovo u Austriji, do toga da u procjeni vrijednosti zbirke umjetnina nije uzeo u obzir mišljenje stručnjaka.

"Uzeti zdravo za gotovo čitavu vrijednost po nama je apsolutno neosnovano, osim toga Sanader je dao popis slika i osoba koje su mu određene slike poklonile", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

"Nemam stručnost za procjenu vrijednosti umjetnina pa bi ako se ukaže potrebnim, predložio dopunu vještaka za umjetnine", kazao je vještak Ručević.

Sanadera je zanimalo zašto nije uzeto u obzir njegovo mišljenje koje je kod procjene umjetnina naveo povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

"A ta je rečenica da ove cijene koje sad iznosim su sadašnje tržišne cijene u tom trenutku, znači 2011. godine, a da su one različite od onih koje su bile u vrijeme kupovine".
"Vještak Vam je to odgovorio", kazala je sutkinja.
"Zašto branite vještaka", pitao je Sanader.
"Ne branim ga", odgovorila je sutkinja.

Optužbe da mu je nalaz tendenciozan Ručević je odbacio, a na prigovor obrane da nije uzeo u obzir sve Sanaderove prihode istaknuo da je radio s nepotpunom dokumentacijom. Riječ je o oko dva milijuna eura, koje je vještak na inzistiranje obrane uračunao u prvotni nalaz od 24 milijuna kuna, te je ponovo došao do viška u Sanaderovoj imovini od gotovo 8 milijuna kuna.

Sanader je još jednom prigovorio da je riječ o zlonamjernom nalazu, a u obranu vještaka stala je sutkinja Čalić.

"Vi sada branite njega koji tendenciozno, zlonamjerno i lažno iskazuje činjenice iz iskaza vještaka", rekao je Sanader.
"Vi sami niste kvantificirali te iznose. Pa najbolje bi bilo možda da ste Vi sami radili nalaz i mišljenje za ovaj predmet", kazala je sutkinja

Sanaderova obrana zatražila je dopunu knjigovodstvenog vještačenja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.