Događaji

Turbulencije u Egiptu

Egipat: Započeo sudski proces protiv Mursija, ubijen policijski general

Egipat: Započeo sudski proces protiv Mursija, ubijen policijski general

Suđenje Mohamedu Mursiju zbog njegova bijega iz zatvora tijekom pobune 2011. počelo je u utorak u Egiptu, a riječ je o jednom od četiriju sudskih procesa koji se vode protiv islamističkog bivšeg predsjednika Egipta.

Istovremeno su nepoznate osobe ubile jednog policijskog generala i savjetnika ministra unutrašnjih poslova u Kairu i pobjegle na motoru dok traje val džihadističkih atentata na snage reda. Policija i vojska u krvi guše sve prosvjede Mursijevih pobornika nakon što ga je u srpnju prošle godine svrgnula vojska.

Proces Mursiju je počeo u utorak ujutro, prenosi vladina agencija Mena, ali nije poznato je li on doveden da da iskaz, pošto novinari nazočni na procesu nemaju dozvolu da to prenesu.

Mursiju, jedinom ikada demokratski izabranom predsjedniku u Egiptu, prijeti smrtna kazna jer je pobjegao iz zatvora, navodno prema optužnici uz pomoć članova palestinskog Hamasa, libanonskog Hezbolaha i džihadističkih pokreta.

Egipatsko vojno vijeće je u ponedjeljak odobrilo svom šefu, maršalu Abdelu Fatahu al-Sisiju da se kandidira za predsjednika na izborima za tri mjeseca.

Nepoznati napadači su u utorak ubili egipatskog generala Mohameda Saeda ispred njegove kuće u Kairu. On je vodio tehnički ured ministarstva unutrašnjih poslova izravno povezan s ministrom Mohamedom Ibrahimom, koji je 5. rujna izbjegao atentat u Kairu.

Ti pobunjenici napadaju snage sigurnost u odgovoru na represiju promursijevih prosvjeda.

U petak i subotu je u šest atentata na policiju, od kojih pet u Kairu, ubijeno šest osoba.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.