Događaji

Raste broj mrtvih

Policija dobila dozvolu za korištenje oružja u Kijevu

Policija dobila dozvolu za korištenje oružja u Kijevu

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova dozvolilo je policiji u centru Kijeva korištenje vatrenog oružja u samoobrani. Istovremeno, broj mrtvih u sukobima veći je od 50.

Prosvjednici utvrđuju barikade u središtu Kijeva, dok je Ukrajinski MUP priopćio da je policajcima u središtu grada dozvoljeno pucati u samoobrani, nakon što su u današnjim sukobima bili izloženi vatrenom oružju. Obje strane optužuju se za korištenje vatrenog oružja, osobito na snajpere. Reuters javlja kako je u dosadašnjim sukobima stradalo više od 50 ljudi, od toga 22 od jutrošnjih sukoba, među kojima i 21 godišnja volonterka bolničarka. Predsjednik EK Jose Manuel Barroso ponovio je da je važno zaustaviti krvoproliće.

" Vlasti imaju posebnu odgovornost u osiguravanju stanja, a prosvjednici moraju zadržati mirnu narav prosvjeda. Trenutan kraj nasilja , smislen dijalog o demokratskim težnjama ukrajinskog naroda je jedini način za rješavanje političke i institucionalne krize", rekao je Barroso.

Prosvjednici su zarobili desetak policajaca. Šef kijevske gradske administracije kojega je osobno postavio predsjednik Janukovič podnio je ostavku u vladajućoj Stanci regija. Reuters donosi da su troje oligarha sa industrijskog istoka, koji su financijski potpomagali predsjednika pozvali na hitno smirivanje stanja.

Vlakovi od i prema zapadnom pro-oporbenom dijelu Ukrajine ili su otkazani ili jako kasne, zbog radova poručuje državno poduzeće. Prosvjednici su blokirali i tri od sedam graničnih prijelaza Ukrajine prema Poljskoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.