Događaji

Velika investicija

Predstavljen program obrazovanja Erasmus +

Predstavljen program obrazovanja Erasmus +

Novim europskim programom za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport- Erasmus +, u sedmogodišnjem je razdoblju predviđeno gotovo 15 milijardi eura.

Još veća mobilnost mladih, modernizacija sektora obrazovanja, razvoj vještina i kompetencija, pa na kraju i veća zapošljivost ciljevi su novog europskog programa Erasmus+. Predviđa se da će do 2020. godine više od četiri milijuna Europljana dobiti priliku studirati, učiti, usavršavati se ili obavljati stručnu praksu u inozemstvu, a ovaj će program samo u 2014., očekuje se, imati oko 400 tisuća korisnika. Za navedene je aktivnosti u sedmogodišnjem razdoblju Unija izdvojila 14,7 milijardi eura.

"To je 40 posto više sredstava u odnosu na protekli period. Uvjeren sam da ćemo i mi na temelju pozitivnih iskustava proteklih godina osigurati veću internacionalizaciju našeg obrazovnog sustava, da osiguramo kvalitetnije upravljanje školama, a u ovom je segmentu važan i sport tako da ćemo i financiranje europske Univerzijade 2016. moći jednim djelom ostvariti i iz ovih fondova", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Hrvatska će u 2014. na raspolaganju imati više od 85 milijuna kuna pri čemu će početni iznos do 2020. rasti, pa se ukupni raspoloživi iznos u tom programskom razdoblju procjenjuje na 830 milijuna kuna. Dodajmo i kako je Hrvatska u razdoblju od 2009. do 2013. iskoristila više od 219 milijuna sredstava iz program EU, zahvaljujući čemu je u međunarodnim projektima sudjelovalo više od 23 tisuće građana. Jedna od njih je Irma Valčić, studentica 1. godine diplomskog studija na PMF-u.

"Bila sam na Erasmusu 2011/'12 u Beču. Studirala sam matematiku, kao i ovdje. Svi kolegiji su mi bili priznati, to je bio semestar kao i ovdje samo što je bio na drugom mjestu", kaže Irma.

Irma je imala financijsku podršku roditelja, no napominje kako stipendija koja se dobiva uz Erasmus program ponekad nije dovoljna za pokrivanje svih troškova života i studija.

"Istina je da stipendija koja se dobije uz Erasmus nije dovoljna da pokrije troškove ako se ide zapadno od Hrvatske, otprilike je dovoljna za pola troškova", kaže.

 

"Mi planiramo kroz europski socijalni fond jednu shemu kojom bi bilo moguće dobiti dodatna sredstva za mobilnost. Vjerujemo da će 2015. ta sredstva biti na raspolaganju", rekla je pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, Ružica Beljo Lučić.

Ministar Jovanović zaključio je kako će program dati značajan doprinos povezanosti obrazovanja, istraživanja i inovacija, tzv. 'trokutu znanja'.

"Obrazovanje na svim razinama ispunjavat će uspješnije svoju ulogu u trokutu znanja ako rezultati istraživanja i inovacije budu utjecali na obrazovne procese. Vjerujem da će Erasmus plus potaknuti stvaralačko razmišljanje i inovativno djelovanje svih ustanova u sustavu obrazovanja i osposobljavanja", zaključio je Jovanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.