Događaji

Sindikati su za prijevremene izbore

Sindikati izviždali Mrsića i najavili prikupljanje potpisa za prijevremene izbore

Sindikati izviždali Mrsića i najavili prikupljanje potpisa za prijevremene izbore

Nekoliko stotina prosvjednika dočekalo je saborsku raspravu o Zakonu o radu na Markovu trgu u strahu da će zakonske izmjene dotući hrvatsko radništvo. Borba se nastavlja, a Vlada i Sabor su zaslužili crveni karton, poručili su sindikalni čelnici koji su napustili sabornicu i najavili - prikupljat ćemo potpise protiv vlasti.

Nadali su se okupljeni građani da će se od rasprave odustati i s mrtve točke pokrenuti socijalni dijalog. Izmjene ZOR-a gaze radnička prava i šalju nas u robovlasništvo, ugrožavaju temelje ekonomije i budućnost društva, unisoni su prosvjednici i sindikalni čelnici. Ministru rada, Kukuriku Vladi i saborskoj većini - jasne poruke:

"Laže".

"Ništa niste naučili iz povijesti. Prvo morate dati da bi nešto u životu dobili".

"Možda bi bilo dobro da mi svi odemo izvan Hrvatske, a da oni svi ostanu".

"Ovaj zakon čeka one koji su tek rodili".

Bili bismo sretni da nam je ZOR poput njemačkog, ali očito ne znate što ste predložili, poručio je HURS-ov Ozren Matijašević, za kojeg su predstečajne nagodbe, događanja u INA-i i Croatia osiguranju lopovluk na djelu.

"Pljačka je prisutna, stoga, bolje, žešće i jače, puno bolje nego jučer, svi na ulice".

Ništa manje oštri nisu bili ni Mladen Novosel, čelnik SSSH i Krešimir Sever, šef NHS-a - za Vladu imaju crveni karton, a sindikalac Branimir Mihalinec predložio je SDP-u novo ime.

"Na mala vrata su unijeli Zakon o radu u Hrvatski sabor, na velika vrata će zakon ići van i na velika vrata će oni ići van".

"Prikupljati potpise da vlast koja se okrenula od svojih radnika, vlast koja se okrenula od svojih građana, od svojega naroda, treba otići. Mi ćemo prikupiti poruku naroda i predati im je. I odavde moraju znati, danas nas je ovoliko, bude li potrebno, punit ćemo trgove. Nećemo odustati od svog Zakona o radu", poručio je Sever.

"Sada u svibnju imamo priliku, izbori za Europskim parlament. Nema glasa za SDP. Oni ne zaslužuju biti članovi socijalističke-europske stranke, oni trebaju promijeniti ime stranke u Prva hrvatska neoliberalna stranka".

Zvižducima, pogrdnim nazivima, ali i vidljivim očajem i razočarenjem okupljenih među kojima su bili radnici koji mjesecima nisu primili plaće, ali i predstavnici civilnog društva koji su im dali podršku, uz himnu je završen prosvjed i poruku - nastavak tek slijedi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.