Događaji

Malo statistike

Najčešći prometni prekršaji su brzina i prolazak kroz crveno

Najčešći prometni prekršaji su brzina i prolazak kroz crveno
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Prema najnovijim dostupnim podacima iz MUP-a o prometnim prekršajima u Hrvatskoj vidljivo je kako je ukupan broj istih unazad dvije godine u trendu opadanja.

Ipak, i dalje su najzastupljeniji prekršaji vezani uz nepridržavanje propisane brzine.

Prema analizi ORYX Asistencije unazad četiri godine najzastupljeniji prekršaji su već tradicionalno oni vezani uz nepridržavanje propisane brzine. Iako je broj ukupnih prekršaja vezanih uz brzinu zanemarivo manji u odnosu na prethodnu godinu, analizom je utvrđeno kako je broj prekršaja u naseljenim mjestima smanjen za 3,3%, ali istovremeno broj prekršaja izvan naselja bilježi veliki rast od 9,7%.

Broj prolazaka kroz crveno svjetlo na semaforu porastao je 16,8% u odnosu na isto razdoblje protekle godine, a posebno brine podatak kako unazad tri godine imamo drastičan rast slučajeva upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta ili pod zaštitom mjere zabrana upravljanja. Takvi prekršaji su porasli ukupno više od dva i pol puta u tri godine te ih je samo lani zabilježeno ukupno čak 4.456. I dalje je izražen problem vožnje pod utjecajem alkohola. Unazad četiri godine broj takvih prekršaja narastao je 10,6% te je gotovo 40 tisuća ljudi uhvaćeno u vožnji u alkoholiziranom stanju.

Također od 2010. bilježimo konstantan i značajan rast prekršaja vezanih uz korištenje mobitela za vrijeme vožnje te se u tom periodu bilježi rast od čak 57%. Broj prekršaja koji oscilira sa rastovima i padovima kroz godine je onaj vezan uz korištenje sigurnosnog pojasa te je njihov broj prošle godine porastao za gotovo 7%. U rastu su i prekršaji vezani uz tehnički neispravna vozila te vožnju bez upaljenih svjetala.

Ono što ohrabruje s druge strane je da se drastično smanjio broj prekršaja vožnje bez položenog ispita te sve veća svjesnost motorista o upotrebi zaštitne kacige.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.