Događaji

Porast opijuma

UNODC: borba protiv droge pretrpjela udarce

UNODC: borba protiv droge pretrpjela udarce

Globalna borba protiv narkotika pretrpjela ozbiljne udarce, među kojima je rekordni uzgoj opijuma u Afganistanu i porast nasilja povezanog s krijumčarenjem u Središnjoj Americi, izjavio je u četvrtak čelnik UN-ovog Ureda za droge i zločin (UNODC) Yury Fedotov.

"Bilo je ozbiljnih udaraca", rekao je Fedotov dodajući da je uzgoj opijuma u Afganistanu dosegnuo rekordne razine u 2013. Iz Afganistana dolazi 90 posto opijuma, a od njega se radi heroin.

Međutim, Fedotov je na početku dvodnevnog sastanka u Beču istaknuo i neke uspjehe, kao što je smanjenje tržišta kokaina. Na sastanku će biti razmotrena provedba akcijskog plana iz 2009. o borbi protiv droge.

On je rekao da je smanjenje opskrbe i potražnje za neke droge u jednom dijelu svijeta djelomično izazvano porastom u drugim dijelovima.

"Sveukupna veličina potražnje droge nije se značajno promijenila na globalnoj razini", izjavio je Fedotov na konferenciji koja je, po riječima organizatora, privukla 1.500 predstavnika iz zemalja članica, organizacija civilnog društva i drugih skupina.

"Mi smo jako zabrinuti zbog ranjivosti nekih regija, posebice zapadne i istočne Afrike na krijumčarenje droge", kazao je.

U svijetu ima oko 27 milijuna narkomana i oko 210.000 tisuća smrti godišnje povezanih s narkoticima, navodi se u dokumentu UNODC-a pripremljenom za konferenciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.