Događaji

Svega se tu na stolu našlo

Tradicija "Što su i kako spremale naše bake" predstavljena u Biogradu

Tradicija

Mladi profesor fizike Tomislav Maričić doselio se zajedno sa suprugom u Biograd iz Belišća prije tri godine. Bila je to odlična prilika za posao u biogradskoj Srednjoj školi i, na neki način, povratak dalmatinskim korijenima. Tomislavov je djed, naime, rodom iz Zatona pokraj Nina, a u Slavoniju je dospio nakon Drugog svjetskog rata, trbuhom za kruhom.

Dvije generacije kasnije događa se obrnut proces: Slavonci se, u potrazi za poslom, sve češće sele u Dalmaciju, a zajedno s njima "seli se" i bogata slavonska tradicija pripreme jela iz kotlića, koju su članovi udruge "Kotličari" iz Belišća predstavili Biograđanima na manifestaciji "Što su i kako spremale naše bake", koju već 13. godinu uspješno organiziraju nastavnici i učenici ugostiteljskih usmjerenja Srednje škole u Biogradu.

- Moj je otac član "Kotličara", a ja tu živim. Kako obojici Dalmacija nije strana, bilo je logično da i na taj način malo povežemo Slavoniju i Dalmaciju - kaže Tomislav.

Zdrave namirnice

A kako to povezivanje izgleda, lakše je objasniti na pjatu nego u novinama. U to nas je uvjerio i četveročlani tim "Kotličara", predvođen predsjednikom Vladimirom Vazdarom, inače urednikom i vlasnikom portala Valpovstina.info, koji su domaćinima, baš onako po starinski, pripremili po jedan kotlić čobanca i jedan fiša za polizat prste.

- Dolazimo iz sredine u kojoj žive ljudi koji su se doselili iz svih dijelova naše zemlje. Svatko je sa sobom donio neke svoje posebnosti, a mi želimo sačuvati i promovirati naše slavonske - kaže kolega Vazdar, kojem su društvo još pravili "kotličari" Josip Vučetić (čobanac), Denis Lang (fiš) te Tomislavov otac Dubravko Maričić.

Što su, pak, i kako pripremale dalmatinske bake, sjajno su pokazali učenici Srednje škole Biograd od prvog do trećeg razreda iz smjera kuhara i konobara.

Počevši od ranih jutarnjih sati, uspjeli su pripraviti 30-ak tradicionalnih domaćih jela od zdravih i prirodnih namirnica, bez aditiva i pojačivača okusa, kako je na otvaranju istaknuo ravnatelj škole Ivica Kero.

Svega se tu na stolu našlo, od sira i pršuta do brudeta, puževa i slatkog, za koje su bile zadužene mlade kuharice i konobari iz 3. c: Cvita Santini, Josipa Mejić Sidić, Karmen Pribilović, Anđela Polegubić, Albert Gegollaj, Roko Kresoja, Pavao Vulin i Ivan Prtenjača.

Slobodna Dalmacija


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.