Svega se tu na stolu našlo
Tradicija "Što su i kako spremale naše bake" predstavljena u Biogradu
Mladi profesor fizike Tomislav Maričić doselio se zajedno sa suprugom u Biograd iz Belišća prije tri godine. Bila je to odlična prilika za posao u biogradskoj Srednjoj školi i, na neki način, povratak dalmatinskim korijenima. Tomislavov je djed, naime, rodom iz Zatona pokraj Nina, a u Slavoniju je dospio nakon Drugog svjetskog rata, trbuhom za kruhom.
Dvije generacije kasnije događa se obrnut proces: Slavonci se, u potrazi za poslom, sve češće sele u Dalmaciju, a zajedno s njima "seli se" i bogata slavonska tradicija pripreme jela iz kotlića, koju su članovi udruge "Kotličari" iz Belišća predstavili Biograđanima na manifestaciji "Što su i kako spremale naše bake", koju već 13. godinu uspješno organiziraju nastavnici i učenici ugostiteljskih usmjerenja Srednje škole u Biogradu.
- Moj je otac član "Kotličara", a ja tu živim. Kako obojici Dalmacija nije strana, bilo je logično da i na taj način malo povežemo Slavoniju i Dalmaciju - kaže Tomislav.
Zdrave namirnice
A kako to povezivanje izgleda, lakše je objasniti na pjatu nego u novinama. U to nas je uvjerio i četveročlani tim "Kotličara", predvođen predsjednikom Vladimirom Vazdarom, inače urednikom i vlasnikom portala Valpovstina.info, koji su domaćinima, baš onako po starinski, pripremili po jedan kotlić čobanca i jedan fiša za polizat prste.
- Dolazimo iz sredine u kojoj žive ljudi koji su se doselili iz svih dijelova naše zemlje. Svatko je sa sobom donio neke svoje posebnosti, a mi želimo sačuvati i promovirati naše slavonske - kaže kolega Vazdar, kojem su društvo još pravili "kotličari" Josip Vučetić (čobanac), Denis Lang (fiš) te Tomislavov otac Dubravko Maričić.
Što su, pak, i kako pripremale dalmatinske bake, sjajno su pokazali učenici Srednje škole Biograd od prvog do trećeg razreda iz smjera kuhara i konobara.
Počevši od ranih jutarnjih sati, uspjeli su pripraviti 30-ak tradicionalnih domaćih jela od zdravih i prirodnih namirnica, bez aditiva i pojačivača okusa, kako je na otvaranju istaknuo ravnatelj škole Ivica Kero.
Svega se tu na stolu našlo, od sira i pršuta do brudeta, puževa i slatkog, za koje su bile zadužene mlade kuharice i konobari iz 3. c: Cvita Santini, Josipa Mejić Sidić, Karmen Pribilović, Anđela Polegubić, Albert Gegollaj, Roko Kresoja, Pavao Vulin i Ivan Prtenjača.
Slobodna Dalmacija
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
-
S utorka na srijedu, 10./11. prosinca u Sv. Filip i Jakovu nepoznati počinitelj je provalio u građevinski kontejner odakle je otuđio više komada raznog električnog i drugog alata, u vlasništvu dva trgovačka društva. Ukupna materijalna šteta je nekoliko tisuća eura.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.