Događaji

Preuzimanje odgovornosti

Ukrajina: Berlin poziva Moskvu da se otvoreno distancira od nasilja

Ukrajina: Berlin poziva Moskvu da se otvoreno distancira od nasilja

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel pozvao je u utorak Moskvu da se "otvoreno distancira" od uporabe nasilja na istoku Ukrajine i to tako da "oni kojih se to tiče shvate" poruku.

"Čuo sam i pročitao da ruska vlada odbacuje odgovornost" za organiziranje nasilja na istoku Ukrajine, rekao je Gabriel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu. "Ipak, postoji čitav niz dokaza" u tom smislu, dodao je, ali ako Moskva doista ne potiče nerede u Ukrajini "onda u najmanju ruku možemo očekivati da se (ruska vlada) otvoreno distancira od tog nasilja".

"Očekujemo jasan odmak od nasilja na istoku Ukrajine, tako da oni kojih se to tiče shvate i da se više ne mogu pozivati na prešutnu potporu Moskve", istaknuo je.

"Nitko ne želi gospodarske sankcije", koje će biti sljedeći korak u europskoj reakciji na pogoršanje stanja, rekao je socijaldemokratski ministar. No "Rusija mora znati da su Njemačka i Europa spremne" na primjenu takvih sankcija, ustvrdio je.

Ukrajini, gdje su u subotu počeli očito koordinirani napadi proruskih aktivista, više no ikad prijeti raspad na rusofonski istok te na središte i zapad koji su okrenuti Europi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.