Događaji

Tribina

Jesu li biciklističke staze moguće u našem gradu?

Jesu li biciklističke staze moguće u našem gradu?

Jesu li biciklističke staze moguće u našem gradu? 

Na ovo pitanje pokušali su na jučerašnjoj tribini odgovoriti predstavnici MUP-a, Darko Kasap iz Odjela za prostorno planiranje Grada Zadra, Sven Marcelić i Mario Padelin.

Profesor Edo Končurat ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Eko dana inicirao je ovu tribinu proučavajući prisutnost biciklističkih staza u našem gradu istodobno primijetivši kako su one zastupljene u vrlo malom broju i neuklopljene u naše prometnice.

Gospodin Kasap je potvrdio pritom činjenicu da biciklističke staze u našem gradu oduzimaju prednost pješacima, a u dugoročnom razmatranju postoji mogućnost izgradnje istih jedino prenamjenom pojedinih prometnica u jednosmjerne ulice. S obzirom na otpor građana koji ne žele da se baš ispred njihove kuće nalazi jednosmjerna prometnica teško da će ovaj projekt uskoro zaživjeti.

Bilo je također riječi i o biciklističkom prometu na Poluotoku, pa su predstavnici MUP-a pojasnili da je pješačka zona namijenjena pješacima, dakle niti preko mosta niti na Poluotoku nije dozvoljen promet biciklima kako bi se zadržala sigurnost pješaka posebice onih najmlađih.

Kao zagovaratelji biciklističkih staza gospodin Padelin i gospodin Marcelić nastojali su ukazati na područja u gradu čiji potencijal zaslužuje veću pozornost prema izgradnji adekvatnih staza, pa je tako gospodin Marcelić naveo kako upravo Zadar ima nevjerojatno atraktivnu poziciju prometnica uz more koja bi svojim biciklističkim potencijalom mogla osnažiti cijeli grad privlačeći još veći broj investitora i naravno turista. Na što nam je gospodin Kasap odgovorio kako i Grad razmišlja u istom smjeru te su upravo na snazi nove studije koje se odnose na uređenje područja Rive, Maraske i Jazina.

Pohvala gospodinu Končuratu za organizaciju ove tribine i Eko dana i poruka građanima; ubuduće se pojavljujte u većem broju jer svojim pitanjima i razmišljanjima možete poticati promjene u svojem gradu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.