Događaji

Formalno članstvo

Hrvatska će aplicirati za Schengen 1. srpnja 2015.

Hrvatska će aplicirati za Schengen 1. srpnja 2015.

Nakon sastanka Odbora za koordinaciju i nadzor schengenskog instrumenta premijer Zoran Milanović dao je izjavu novinarima u Banskim dvorima. "Prije godinu dana najavio sam da je jedan od važnijih ciljeva naše Vlade, da u najkraćem mogućem roku od pristupanja Europskoj uniji, Hrvatska bude u stanju formalno aplicirati u članstvo u schengenskoj zoni, a to znači 1. srpnja iduće godine i tako se podvrgnuti konačnoj provjeri Europskoj uniji jesmo li ili nismo za to spremni", uvodno je rekao premijer Zoran Milanović.

"Mi znamo i vjerujemo da jesmo i da ćemo biti i to je važan cilj, time dokazujemo i pokazujemo da smo uređena država, da smo u najkraćem mogućem realnom roku ispunili sve kriterije, ispravno i namjenski potrošili sredstva iz 'schengen facility fonda', dakle fonda za primjenu Schengena."

Milanović je pojasnio da se radi o nizu tehničkih, a ne političkih kriterija te da će Europska unija imati rok da ocijeni zadovoljava li Hrvatska te kriterije. Ponovio je da osobno nadzire proces i istaknuo da će 1. srpnja 2015. godine Hrvatska aplicirati.

"I biti dio slobodne zone, zone kretanje, zone jedinstva gdje Hrvatska pripada i njezini građani će imati priliku da se slobodni i bez praktični ikakvog nadzora kreću unutar schengenske zone. To je test vjerodostojnosti i uređenosti države, funkcioniranja njezinih službi i administracije."

Upitan hoće li i ostale projekte koje smatra strateškim sam nadgledati i je li to uvod u kancelarsku vladu o kojoj spekuliraju neki mediji, Milanović je odgovorio kako se radi o njegovom poslu i političkoj dužnosti. Kada sam prije godinu dana najavio da si postavljamo najambicioznije rokove za Schengen onda je to politička poruka, rekao je Milanović dodavši kako tehničke stvari ne može nadgledati jer je to posao struke, ali politički ritam itekako može dati.

"U Hrvatskoj nije kancelarski sustav vlasti. Kancelarski sustav vlasti je drukčiji od našeg sustava i to nije u skladu s hrvatskim Ustavom. Mi smo prije svega parlamentarna demokracija u kojoj je uloga predsjednika ili predsjednice Vlade značajna, ali i nešto drukčija od uloge, recimo kancelara u Njemačko. Znam da je to jako zgodno i da vrlo opasno zvuči, ali ne postoje elementarne ustavne pretpostavke za to. Zna se što je moja odgovornost, moj posao. Ovo jeste moj posao i radit ću ga."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.