Događaji

Dosjetki nije manjkalo

Promili obilježili raspravu o Zakon o zaštiti na radu

Promili obilježili raspravu o Zakon o zaštiti na radu

Pred saborske zastupnike stigao je konačni prijedlog Zakona o zaštiti na radu koji klubovi podržavaju osim u jednom - odredbi o nula promila na radnom mjestu koja ih se najviše dojmila. SDP je ostao usamljen, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić unatoč prijedlozima iz vlastitih redova i upozorenjima o zakonskim nelogičnostima, zasad ne popušta. U sabornici dosjetki nije manjkalo.

Ministar Mrsić je uvjeren da je zakon kvalitetan:

"Cilj nam je smanjiti broj smrtnih ishoda, profesionalnih bolesti i ozljeđivanja na radu", kaže Mrsić.

Odredba o nula promila zapela je zastupnicima za oko. Zbog 0,1 promila radnik može završiti bez posla, dok će prometovati bez sankcija sa do 0,5 promila u krvi.

Prema Mrsiću, pijani radnik ne bi trebao strahovati:

"Jasno da nitko neće dobiti otkaz zbog toga, nitko neće dobiti otkaz što mu je taj dan utvrđeno da ima nedozvoljenu količinu alkohola nego jednostavno taj dan neće raditi. Doći će drugi dan i radit će normalno."

SDP-ova Gordana Sobol upozorila je na posljedice alkohola, a HSU-ov Silvano Hrelja na zakonske nelogičnosti:

"Iznesen je podatak da je u EU 25% svih ozljeda, izostanaka s posla i sukoba na radnom mjestu uzrokovano upravo zlouporabom droga i alkohola", kaže Sobol.

"Mi možemo biti veći katolici od pape, ali mislim da ćemo si zakomplicirati život i riskiramo puno tužbi", dodao je Hrelja.

SDP je osamljen u odredbi o nula promila. HNS-ov Petar Baranović napominje da je Amerika bila najpijanija u vrijeme prohibicije.

"Kad se vratimo u sabornicu u 3:00, imat ćemo svaki 0,01", izjavio je Baranović.

U čaši vina poslije ručka, ništa loše ne vidi SDSS-ov Mile Horvat:

"Ako već govorimo o legalizaciji lakih droga gdje netko može doći blago našmrkan na posao, po čemu je njegova varijanta prihvatljivija od onoga tko će popiti čašu crnog vina nakon ručka", pita se Horvat.

"Ima profesija koje piju na radnom mjestu. Recimo, kao svećenik", ukazuje na još jednu nelogičnost, nezavisni don Ivan Grubišić, a HDZ-ov Goran Marić misli da se odredba ne može primjenjivati na sva zanimanja jednako, no Mrsić ustraje - nema diskriminacije:

"Predsjednik Vlade pije svaki dan na radnom mjestu. Mora, nije mu lako", istaknuo je Marić.

"Mislim da moraju piti građani kako bi podnijeli gospodina Milanovića i ovu vlast", kaže laburist Branko Vukšić koji podsjeća da je Mrsić trebao dignuti glas u splitskom slučaju kad su ministar prometa i splitski gradonačelnik slistili sedam butelja a nakon toga su donosili odluke.

Kakve, pijane, pita Vukšić, a SDP-ov Nenad Stazić nudi rješenje - Pravilnik koji donosi poslodavac:

"Naravno da neće onome na kranu, profesionalnom vozaču autobusa ili kamiona, ali će u nekakvom trgovačkom društvu gdje to nije toliko bitno, gdje se posao obavlja uredski pravilnikom moći dopustiti 0,2 ili 0,3, ali maksimalno 0,5 promila", rekao je Stazić.

No ministar za sad ne odustaje i navodi da je od 6 zabilježenih smrtnih posljedica na radu jedna prouzročena alkoholom:

"I zbog tog jednog slučaja za kojeg možemo reći da smo ga mogli izbjeći da osoba nije alkoholizirana, zbog tog jednog čovjeka, jedne obitelji koja je izgubila svog hranitelja, moramo biti vrlo jasni da je 0,0 nešto što bi trebalo ostati", rekao je Mrsić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.