Događaji

Otvorenje pune sezone

Biogradski stol nudi 1200 metara delicija

Biogradski stol nudi 1200 metara delicija

Više od 400 izlagača iz svih hrvatskih županija, te Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije, Češke, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, okupit će se na ovogodišnjem "Biogradskom stolu", devetom Festivalu izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija i izvornog folklora, koji se od 6. do 8 lipnja održati u Biogradu na Moru.

Dugi svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol i ove se godine odvija pod motom "Spojimo zeleno i plavo", a prema riječima organizatora, direktora biogradske Turističke zajednice Ive Eškinje, bit će to najduži stol do sada: imat će punih 1200 metara!

Otvorenje pune sezone

- "Biogradski stol" označava otvaranje pune turističke sezone, jer je predsezona u Biogradu davno počela. U prva četiri mjeseca imamo rast dolazaka gostiju od sedam posto i porast noćenja za šest posto, s tim da smo u nekim mjesecima imali povećanja dolazaka za čak 100 posto. Naravno, tjedan dana nakon "Biogradskog stola" u goste nam dolazi oko 30 tisuća motociklista i oko 60 tisuća gostiju na Dane Harleyja Davidsona. Smještajni kapaciteti rezervirani su od Zadra do Vodica - veli zadovoljni Eškinja.

Središnji događaj prvog dana festivala je tradicionalno predstavljanje svih izlagača i biogradskih ugostitelja na zmijolikom stolu uzduž biogradske rive. Bit će tu svega, od crnog rižota, lešo janjetine, prisnaca i gigantske peke promjera 1,5 metara, do friganih pricipaja, fritula, soparnika i vrhunskog lokalnog vina. Domaćim snagama u pomoć dolazi i Udruga "Kotličari" iz Belišća, koja će za biogradske goste pripremiti 600 litara fiš-paprikaša, vinari iz Mađarske predstavit će svoje tokajce, čuveni lađari s Neretve, Metkovića i Neuma pripremat će jegulje, a svoje gastronomske specijalitete ponudit će i predstavnici 30 gradova prijatelja.

Drugog dana pripremljen je bogat kulturni program uz nastupe folklornih skupina i klapa, a za večernji termin predviđena je prezentacija kuhanja tradicionalnih jela.

- Članovi Udruge kuhara predstavit će načine pripreme tradicionalnih hrvatskih jela, ali i jela naših prijatelja i gostiju iz drugih europskih zemalja. Od pripreme i obrade namirnica, do postupka kuhanja i posluživanja, cijeli će se postupak odvijati na otvorenom, pred očima posjetitelja. Cilj je da ovakvim festivalima educiramo naše goste te ih upoznamo s tradicionalnim načinima pripreme hrane - kaže Eškinja. Sve će pratiti klapska i zabavna glazba.

Slobodna Dalmacija


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.