Događaji

"Liberalizacija" Zakona o radu

HURS se protivi zahtjevu EK za reformom tržišta rada

HURS se protivi zahtjevu EK za reformom tržišta rada

Referirajući se na preporuke Europske komisije Hrvatska udruga radničkih sindikata protivi se zahtjevu za reformom tržišta rada, jer smatra da se ono može reformirati tek kada bude posla, kada se potakne prozvodnja, strane investicije i izvoz, te kada se smanje porezni nameti i ukinu uvozni lobiji.

HURS kaže kako se tržište rada ne može reformirati izmjenama i 'liberalizacijom' Zakona o radu, već tako da se utječe na konkurentnost proizvoda, poticanje proizvodnje, koja će otvoriti radna mjesta i smanjiti stopu nezaposlenosti mladih od 50%.

"Ne vidimo smisao preporuke produljenja radnog vijeka jer se time direktno priječi ulazak mladih u svijet rada", ističe predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

"U svjetlu pripreme zakonskog okvira za skraćenje radnog tjedna kako bi se očuvala radna mjesta, jasno je da reforme radnog zakonodavstva nisu rješenje za mrtvo tržište rada, već je to jedino i samo poticanje poduzetništva i povećanje konkuretnosti hrvatskih proizvoda.

Podržavamo preporuke EK o nužnosti smanjenja proračunskog deficita i njegova svođenja u tražene okvire, ali tako da se stvore uvjeti za rast poduzetničkih aktivnosti kroz smanjenje poreznih nameta i otvorenost za strana ulaganja. Za uspješno provođenje takvih reformi nužno je imati sluha za strane investitore kao i hrabrosti za hitno rasterećenje gospodarstva od poreza kako bi se gospodarski ciklus napokon okrenuo u pozitvnom smjeru", kažu iz HURS-a u svojem priopćenju.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.