Događaji

3000 ljubitelja delicije od ribe

Ravnokotarska fišijada jača od kiše

Ravnokotarska fišijada jača od kiše

Ni kiša koja je pljuštala u srijedu navečer po Benkovcu nije omela članove 32 ekipe majstora u pripremanju fiš-paprikaša da u dobrom raspoloženju koje u svakoga izazove capsaicin, ključni sastojak svih ljutih paprika, dovrše ovogodišnju, 9. po redu "Ravnokotarsku fišijadu".

Na središnji benkovački trg na Dan neovisnosti pristiglo je i najmanje 3000 ljubitelja ove delicije od slatkovodne ribe. I svi su dobili svoj pjat fiša, a ako im taj kontinentalni specijalitet nije bio po guštu, mogli su se namiriti fenomenalnim bianco brudetom od ugora kojeg u ogromnom kazanu već tradicionalno na Fišijadi pripremaju Boduli iz najribarskijeg mista na Jadranu, Kali na Ugljanu.

Gotovo po tradiciji od 32 pripremljena riblja paprikaša prvo i drugo mjesto osvojili su majstori s istoka Hrvatske, prvo ekipa „Suza" iz općine Kneževi vinogradi u Baranji, a drugo ekipa Belišća. Prvi su osvojili 1500 kn i veliki kotlić za fiš, drugi 1000 kn i srednji kotao, a treći, ekipa Radio Benkovca, 500 kn i mali kotlić.

Glavni ocjenjivač

Glavni ocjenjivač svih paprikaša bio je poznati baranjski majstor jela od slatkovodne ribe, vlasnik „Kovač čarde" u mjestu Suza u Baranji, Arpad Šipec. Doduše, kiša je malo razvodnila pristigla jela, ali je Arpad ipak prepoznao da je najbolji paprikaš, od šarana u ljutkastom crvenom toću, pripremila ekipa baš iz njegova mjesta.

- U čemu je to tajna dobrog fiš paprikaša kad ga uvijek vi bolje spremite nego Dalmatinci?

- Isključivo u dobroj paprici. Loša paprika kvari okus i izaziva žgaravicu, kao i rajčica u fišu. Naravno, da je važna i svježa riba - mješavina od 80 posto šarana i 20 posto soma i štuke.

- Pa gdje vi nabavljate papriku za fiš?

- Neka to bude tajna. Negdje u Baranji.

- A koliko je vi godišnje potrošite?

- Pa neka i to bude tajna - završio je tajnoviti Arpad, ne otkrivši ni zašto je fiš baš iz njegove Suze bio najbolji. Nemaju samo Brazilci svog Nishimuru.

Sve je dobro prošlo

No ipak, sve je završilo dobro i mokro. Na više načina. Od poznatih na Fišijadu je sa svojim društvom stigao i Željko Jerkov, a za drugim je stolom glavni organizator Vanja Čvrljak, direktor benkovačke Turističke zajednice zadovoljno trljao ruke - sve je dobro prošlo, na kišu ionako ne možeš utjecati, to su Božja posla, te je već u mislima odlutao na subotnju Pužijadu koja će se održati na istom mjestu.

Slobodna Dalmacija


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.