3000 ljubitelja delicije od ribe
Ravnokotarska fišijada jača od kiše
Ni kiša koja je pljuštala u srijedu navečer po Benkovcu nije omela članove 32 ekipe majstora u pripremanju fiš-paprikaša da u dobrom raspoloženju koje u svakoga izazove capsaicin, ključni sastojak svih ljutih paprika, dovrše ovogodišnju, 9. po redu "Ravnokotarsku fišijadu".
Na središnji benkovački trg na Dan neovisnosti pristiglo je i najmanje 3000 ljubitelja ove delicije od slatkovodne ribe. I svi su dobili svoj pjat fiša, a ako im taj kontinentalni specijalitet nije bio po guštu, mogli su se namiriti fenomenalnim bianco brudetom od ugora kojeg u ogromnom kazanu već tradicionalno na Fišijadi pripremaju Boduli iz najribarskijeg mista na Jadranu, Kali na Ugljanu.
Gotovo po tradiciji od 32 pripremljena riblja paprikaša prvo i drugo mjesto osvojili su majstori s istoka Hrvatske, prvo ekipa „Suza" iz općine Kneževi vinogradi u Baranji, a drugo ekipa Belišća. Prvi su osvojili 1500 kn i veliki kotlić za fiš, drugi 1000 kn i srednji kotao, a treći, ekipa Radio Benkovca, 500 kn i mali kotlić.
Glavni ocjenjivač
Glavni ocjenjivač svih paprikaša bio je poznati baranjski majstor jela od slatkovodne ribe, vlasnik „Kovač čarde" u mjestu Suza u Baranji, Arpad Šipec. Doduše, kiša je malo razvodnila pristigla jela, ali je Arpad ipak prepoznao da je najbolji paprikaš, od šarana u ljutkastom crvenom toću, pripremila ekipa baš iz njegova mjesta.
- U čemu je to tajna dobrog fiš paprikaša kad ga uvijek vi bolje spremite nego Dalmatinci?
- Isključivo u dobroj paprici. Loša paprika kvari okus i izaziva žgaravicu, kao i rajčica u fišu. Naravno, da je važna i svježa riba - mješavina od 80 posto šarana i 20 posto soma i štuke.
- Pa gdje vi nabavljate papriku za fiš?
- Neka to bude tajna. Negdje u Baranji.
- A koliko je vi godišnje potrošite?
- Pa neka i to bude tajna - završio je tajnoviti Arpad, ne otkrivši ni zašto je fiš baš iz njegove Suze bio najbolji. Nemaju samo Brazilci svog Nishimuru.
Sve je dobro prošlo
No ipak, sve je završilo dobro i mokro. Na više načina. Od poznatih na Fišijadu je sa svojim društvom stigao i Željko Jerkov, a za drugim je stolom glavni organizator Vanja Čvrljak, direktor benkovačke Turističke zajednice zadovoljno trljao ruke - sve je dobro prošlo, na kišu ionako ne možeš utjecati, to su Božja posla, te je već u mislima odlutao na subotnju Pužijadu koja će se održati na istom mjestu.
Slobodna Dalmacija
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Italija je drastično povećala kazne za cijeli niz prometnih prekršaja, uključujući strože kazne za vožnju iznad dopuštene razine alkohola u krvi koje mogu doseći do 2200 eura, zajedno sa šestomjesečnom zabranom vožnje.
-
Taylor Swift je dvije godine dugom i dvije milijarde dolara vrijednom turnejom srušila rekorde, ispisala povijest i doslovno izazvala potres. Što bi nakon toga najveća zvijezda svijeta još uopće mogla učiniti?
-
Košarkaši Zadra u prorijeđenom sastavu dočekuju gusti prosinački raspored u trima natjecanjima: nakon pobjede protiv Borca Mozzart u četvrtak na Višnjiku sutra u 12. kolu FAVBET Premijer lige gostuju u Sinju kod Alkara, a već dan kasnije gostuje kod Samobora u osmini finala Supersport Kupa Krešimir Ćosić.
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.