Događaji

Nagasaki obilježio 69. godišnjicu nuklearnog napada

Nagasaki obilježio 69. godišnjicu nuklearnog napada

Japan je u subotu u Nagasakiju obilježio 69. godišnjicu američkoga napada atomskom bombom na taj grad od čijih je posljedica umrlo 74.000 ljudi.

Komemoraciju za sve preminule žrtve napada predvodio je premijer Shinzo Abe, a prisustvovali su joj preživjeli stanovnici, građani Nagasakija i brojni strani visoki dužnosnici, među kojima i američka veleposlanica u Japanu Caroline Kennedy. Veleposlanica je prije tri dana, 6. kolovoza prisustvovala i obilježavanju sjećanja na žrtve napada atomskom bombom na Hirošimu gdje je poginulo između 90 i 120 tisuća ljudi.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue, Abeovu je vladu pozvao da obrati pozornost na sve veću zabrinutost javnosti kada je posrijedi nedavna revizija sigurnosne politike u zemlji. Naime, početkom srpnja japanska je vlada odobrila sudjelovanje japanskih snaga u vojnim operacijama izvan zemlje.

Sličnu je kritiku Abeu prije tri dana premijeru uputio i gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, neumorni aktivist i protivnik atomskog oružja.

Američka veleposlanica Caroline Kennedy zahvalila je "građanima Nagasakija što su je pozvali da sudjeluje u obilježavanju sjećanja na žrtve napada te na njihovoj posvećenosti izgradnji svijeta s više mira".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.