Događaji

Papin posjet Južnoj Koreji

Papa pozvao Korejce na pomirbu

Papa pozvao Korejce na pomirbu

Papa Franjo je u ponedjeljak, na kraju svog pohoda Južnoj Koreji, pozvao Sjeverne i Južne Korejce da priznaju kako su "jedna obitelj, jedan narod" i da međusobnim "opraštanjem" nadiđu više od 60 godina podjele.

Nakon susreta s čelnicima drugih religija u zemlji, Sveti Otac je slavio misu u katedrali Myeong-dong u Seulu za pomirbu dvaju dijelova korejskog poluotoka podijeljena od rata 1950.-53.

U nazočnosti predsjednice Park Geun-Hye Papa se u svom nagovoru obratio Korejcima s obje strane 38. paralele a ne vladama.

Kao i tijekom čitava posjeta, nijednom nije spomenuo komunističke čelnike u Pjongjangu, niti im se obratio. Sveta Stolica nema nikakve veze sa Sjevernom Korejom gdje je malena katolička zajednica priznata ali je strogo nadzirana.

"Današnja misa ponajprije je molitva za pomirbu u ovoj korejskoj obitelji (...) Čitav jedan narod upravlja nebu svoju bolnu molbu".

Papa je osudio "pokus s podjelom koja traje više od 60 godina" i pozvao da se prizna "da su svi Korejci članovi jedne obitelji i jednog naroda".

Kao i u rujnu 2013. kada je pozvao na molitvu za Siriju i u lipnju ove godine kada je molio za Izraelce i Palestince, Papa je zatražio od vjernika da se ujedine u molitvi za mir i za pomirbu. Klonio se osuđivanja i nije se htio miješati u donošenje rješenja za zamršenu krizu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.