Događaji

Tisuće stanovnika Gaze bježe s područja uz granicu s Izraelom

Tisuće stanovnika Gaze bježe s područja uz granicu s Izraelom

Tisuće Palestinaca napustile su u utorak sektore na istoku grada Gaze zbog straha od nastavka izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze

Novinar agencije France Presse vidio je stotine stanovnika Gaze kako noseći vrećice i madrace napuštaju Chajad'yju i odlaze u UN-ove škole pretvorene u skloništa, javlja ta francuska agencija.

Chajad'ya, istočno predgrađe Gaze nasuprot je izraelske granice i razorena je u ranijim izraelskim zračnim napadima.

Svjedoci su vidjeli i kako sektore Zeitun i Chaaf napuštaju tisuće stanovnika Gaze, pošto se čuo niz eksplozija.

Izraelci i Palestinci su u utorak, nakon isteka primirja u ponedjeljak u ponoć nastavili razmjenjivati vatru usprkos pregovorima koji se održavaju u Kairu radi postizanja trajnog mira.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad

Izrael je objavio da su palestinski borci u utorak ispalili rakete iz Gaze i da im je uzvraćeno napadima na palestinsku enklavu, što ugrožava pregovore u Kairu o dugotrajnom primirju, javlja agencija Reuters.

Izraelski dužnosnik je rekao da je premijer Benjamin Netanyahu naredio svom pregovaračkom izaslanstvu da se vrati doma. No Izrael zasad ne otkriva znači li to propast neizravnih pregovora s Palestincima o prekidu rata u Gazi i o definiranju budućnosti tog područja.

Tri rakete su pale na jug Izraela, blizu grada Beershebe, rekao je vojni dužnosnik, oko osam sati prije isteka primirja koje je u ponedjeljak produljeno za 24 sata.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad u kojemu nema žrtava ni materijalne štete, priopćila je izraelska vojska.

Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa koji vlada Pojasom Gaze rekao je kako nema informacije da su ispaljene bilo kakve rakete.

"Ovaj raketni napad je teško i izravno kršenje primirja", rekao je Mark Regev, glasnogovornik premijera Netanyahua. Vojni glasnogovornik je rekao da je na paljbu uzvraćeno napadom na "terorističke mete u Pojasu Gaze".

Reutersov novinar je vidio izraelski zrakoplov kako raketira istočni dio Gaze i dim nad tim područjem, dok su drugi očevici vidjeli više zračnih udara na tom području.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.