Događaji

Akcije spašavanja

Helikopterima HRZ i PZO zbrinuto sedam pacijenata

Helikopterima HRZ i PZO zbrinuto sedam pacijenata

Posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a su tijekom proteklog vikenda, od popodnevnih sati u petak 22. kolovoza do nedjelje 24. kolovoza 2014., helikopterima Mi-8 T i Mi-8 MTV bile angažirane u akcijama hitnog zbrinjavanja ukupno sedam pacijenata do KBC Split.

Akcije su započele u petak zbrinjavanjem jednog pacijenta sa Korčule.

Posebno zahtjevna je bila akcija spašavanja dvoje pacijenata (turist iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske sa Hvara i mještanka Korčule) u subotu 23. kolovoza. Naime, posada je u povratku, zbog snažne olujne fronte, iz sigurnosnih razloga sletjela na nogometno igralište u Stobreču odakle su pacijenti dalje prevezeni kolima hitne pomoći do splitskih Firula. Udari vjetra dosezali su snagu od oko 100 do 110 km/h te je kapetan posade satnik Dalibor Ivelja procijenio kako je najsigurnije sletjeti na stobrečko igralište. Pacijenti su cijelo vrijeme bili stabilno, a posada se nakon smirivanja vremena vratila u vojarnu u Divuljama oko 19,30 sati.

U večernjim satima, također u subotu, prevezen je još jedan pacijent iz Supetra sa Brača, dok je u nedjelju zbrinuto troje pacijenata sa Korčule i Brača.

Od početka godine letačke posade 93. zrakoplovne baze sveukupno su hitnim medicinskom letovima prevezle 336 pacijenata od kojih 53 stranih turista.

MORH


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.