Događaji

Završena rudarska drama

Nakon 20 sati drame spašeni rudari u Zenici

Nakon 20 sati drame spašeni rudari u Zenici

Prvi iz skupine rudara koji su bili odsječeni od svijeta više od dvadeset sati izišao je iz jame "Raspotočje" desetak minuta prije 12 sati.

I on i njegove kolege izgledali su iscrpljeno, potpuno prekriveni ugljenom prašinom no bili su na nogama i komunikativni. Odmah im je pružena hitna medicinska pomoć a potom su prebačeni u zeničku bolnicu radi detaljnih pretraga.

"Rudaru je sve ovo bilo veoma teško izdržati", kazao je novinarima Sedin Tufekčić koji je od četvrtka u 17 sati sudjelovao u probijanju kroz nanose zemlje kako bi spasio kolege.

Tufekčić, također sav garav i iscrpljen, pojasnio je kako je operacija spašavanja bila veoma teška jer je gorski udar prouzročen potresom doveo do urušavanja dijela jame i pristupnih hodnika.

Na pitanje što će dalje i kakve bi mogle biti posljedice ove nesreće, Tufekčić je kazao kako je i ova nesreća sastavni dio rudarskog posla.

"Mi smo na ovo navikli. Ovo je naš kruh i mi ćemo i dalje raditi u rudniku. To je moje što imam kazati", kazao je ovaj rudar.

Direktor zeničkog rudnika Esad Čivić ranije je kazao kako se unatoč ovoj nesreći ne razmišlja o zatvaranju jame niti rudnika.

"Ne možemo razmišljati o zatvaranju rudnika nego samo o otvaranju nekih drugih sigurnijih lokacija unutar jame. Gorski se udar ne može predvidjeti niti spriječiti", kazao je direktor Čivić.

Prema dostupnim procjenama tzv. gorski udar, koji je prouzročen potresom jačine 5 stupnjeva po Mercalijevoj ljestvici na dubini od oko dva kilometra, načinio je znatnu štetu na postrojenjima unutar jame rudnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.