Događaji

Židovska općina Virovitica istupa iz Koordinacije židovskih općina Hrvatske

Židovska općina Virovitica istupa iz Koordinacije židovskih općina Hrvatske

Židovska općina Virovitica istupit će iz Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske u koju je ušla 1995. godine i podići sudsku tužbu protiv predsjednika Koordinacije dr. Ognjena Krausa, odlučeno je večeras na sjednici Židovske općine Virovitica.

 

"Duže od dvije i pol godine Koordinacija djeluje protiv interesa redovnih i pridruženih članova Židovske općine Virovitica. I pored višekratnih molbi da nam doznače financijska sredstva za djelovanje u 2014., do danas nismo dobili ni kune", rekao je Weiss.

Objasnio je kako je ugovorom predviđeno da sve židovske općine imaju pravo na mjesečnu dotaciju iz državnog proračuna za djelovanje na promicanju općeg dobra.

"S ogorčenjem konstatiramo da je Koordinacija donijela odluku o zamrzavanju djelovanja Židovske općine Virovitica i vjerojatno je to presedan u svjetskom židovstvu što svjedoči o nedemokratskom ponašanju i dobrim običajima", kazao je Weiss.

Sudsku tužbu protiv dr. Ognjena Krausa Židovska općina Virovitica podići će zbog zloupotrebe ovlasti i položaja te zahtjeva isplatu sredstava za 2014. kako bi namirila svoje obveze i ostvarila zacrtane ciljeve i zadaće, posebno djelovala na očuvanju kulturne baštine Židova Virovitice i okolice.

Židovska općina Virovitica zadržat će samostalni status.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.