Događaji

Kiša zadala glavobolju i maslinarima

Kiša zadala glavobolju i maslinarima

Obilne i česte kiše, tuča i druge vremenske nepogode ove su godine prouzročile velike štete na svim poljoprivrednim kulturama pa tako i na maslinama. Berba je pred vratima, a neki zadarski maslinari neće imati što brati.

Iznimno nepovoljni vremenski uvjeti uz obilje kiše kakvu ne pamte ni najstariji - rečenica je koju od reda ponavljaju svi poljoprivredni proizvođači i stručnjaci procjenjujući štete i pustoš u maslinicima. Nakon dužeg niza uglavnom bezbrižnih godina kada je riječ o maslinovoj muhi, zadarski maslinari ove se godine hvataju za glavu zbog najezde tog ekonomski najznačajnijega štetnika u maslinarskoj proizvodnji, piše radio Zadar. 

Na tim opažačkim mjestima kad ona pređe onaj gospodarski prag štetnosti od 10 do 15 posto na 100 plodova maslina onda se daje preporuka za zaštitu. To je u ovom trenutku ispunjeno na gotovo svim opažačkim mjestima duž naše županije i danas će ići ta preporuka da se ide sa zaštitom - doznajemo od Gordane Dragun iz zadarske poljoprivredno savjetodavne službe uz napomenu kako se još uvijek da spasiti dio uroda koji nije otpao. 

Što je do sada otpalo to nije otpalo od maslinove muhe već od šteta koje je prouzročila druga generacija maslinova moljca. - kaže Dragun. 

Kad se sve zbroji i oduzme podbačaj je veći od 50 posto u odnosu na lani, a neki maslinari neće imati što brati. 

Talijanke su dosta dobro zametnute i oni koji imaju taj sortiment ti će imati nešto brati, a orkula pored toga što je slabo zametnula svoje plodove još su tu prisutne ove štete od moljca i sad od muhe. 

Zbog svega će se maslinarima savjetovati ranija berba - u drugoj dekadi desetog mjeseca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.