Događaji

Radni posjet

Ministar Kotromanović i general Lovrić u posjetu Grčkoj

Ministar Kotromanović i general Lovrić u posjetu Grčkoj

Ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, sa suradnicima, predstavnicima Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog vojnog učilišta, posjetili su danas Obučno središte topništva Oružanih snaga Helenske Republike.

U sklopu posjeta, Hrvatska delegacija vidjela je mogućnosti simulatora za obuku topničkih posada grčkih Oružanih snaga te je prisustvovala vojnoj vježbi s bojevim gađanjem haubica PzH 2000.

Ministar Kotromanović tom je prilikom izjavio da je hrvatska delegacija došla u Grčku vidjeti sve mogućnosti haubica PzH 2000, od njihovog skladištenja do same provedbe obuke, te je istaknuo kako mu je iznimno drago što ćemo je uskoro uvesti i u Oružane snage RH i tako dobiti nove sposobnosti, s obzirom da je „haubica najmoćnije topničko oružje koje su OS RH ikada imale." „Posjetili smo ovu postrojbu zbog grčkog višegodišnjeg iskustva u upotrebi ovih najmoćnijih haubica u svijetu", zaključio je ministar Kotromanović.

General Lovrić složio se da je riječ o „najboljem i najmoćnijem topničkom oružju u svijetu", te je također izrazio zadovoljstvo što će se ove haubice uvesti u Oružane snage RH.

„Želja nam je bila vidjeti iskustvo jedne od zemalja koje već imaju ovakvo oružje, koju opremu imaju i kako ih koriste".

S obzirom da Grčka ima iskustva i u obuci drugih država, primjerice Oružanih snaga Države Katar, general Lovrić na kraju je ocijenio ovaj posjet vrlo uspješnim jer je delegacija OS RH imala priliku vidjeti konkretna grčka iskustva u korištenju haubica, od obuke osoblja pa sve do provedbe vježbe na samom poligonu, priopćeno je iz MORH-a.

Inače, Grčka vojska u svom sastavu ima 24 ovakve haubice PzH 2000.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.