Događaji

Sezona gripe

Počelo cijepljenje protiv gripe

Počelo cijepljenje protiv gripe

Danas počinje cijepljenje protiv gripe. Sezona gripe još nije počela, zabilježeni su tek pojedini slučajevi. Osigurano je 260 000 doza cjepiva.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi) i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Građani se mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, cijepljenje protiv gripe se provodi od 9:30 do 15:30 svakim radnim danom.

Sezona gripe još nije počela u Europi. Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani su nekoliko europskih zemalja, međutim ni u jednoj europskoj zemlji još nije nastupila sezona gripe.

Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.