Događaji

Aviopromet

BiH preuzela nadzor nad dijelom zračnog prometa

BiH preuzela nadzor nad dijelom zračnog prometa

Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu Bosne i Hercegovine (BHANSA) preuzela je od četvrtka nadzor nad srednjim i dijelom visokog sloja zračnog prometa te je počela pružati usluge kontrole letenja iznad svog teritorija, što je posao koji još od 1996. godine obavljaju područne kontrole leta u Zagrebu i Beogradu.

Zamjenik direktora BHANSA-e Damir Ćopić izjavio je za medije u BiH da su službenici ove agencije od 4 sata ujutro uz područnu kontrolu letenja počeli davati i informacije o meteorološkom stanju iznad teritorije BiH, što su do sada također obavljale kolega iz Hrvatske i Srbije.

"Ovim smo postali punopravna članica kontrole letenja. Sve zrakoplovne kompanije i svi pružatelji usluga u svijetu znaju da BHANSA od danas pruža usluge kontrole letenja u BiH", rekao je Ćopić.

Centar za kontrolu letenja smješten je u Sarajevu i nadzirat će srednji i dio gornjeg prostora do 10.000 metara, dok će Centar meteorološkog bdijenja biti u Banjaluci.

Vlasti BiH međutim još nisu potpuno preuzele nadzor nad nebom iznad svog teritorija te se nastavljaju pripreme za pružanja usluga zračne plovidbe do 20.000 metara koje će i dalje obavljali područne kontrole letenja iz Zagreba i Beograda.

Planira se da se taj posao okonča do kraja 2015. godine kada bi ova agencija trebala početi naplaćivati puno veće iznose za prelete zrakoplova iznad svog teritorija.

Zamjenik direktora BHANSA-e Damir Ćopić kazao je da će taj korak ovisiti i o odobrenja europske agencije Eurocontrola iz Bruxellesa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.