Događaji

Vukovar

Zbog jakog vjetra niz Dunav nisu puštene upaljene svjetiljke

Zbog jakog vjetra niz Dunav nisu puštene upaljene svjetiljke

Zbog jakog vjetra u Vukovaru u utorak navečer niz Dunav nisu puštene upaljene bijele i crvene svjetiljke, koje se u organizaciji vukovarskog Gradskog muzeja i ribolovne udruge "Dunav" 18. studenoga navečer pale i puštaju u Dunav, u sklopu projekta Željka Kovačića "Svjetlosna rijeka sjećanja", a u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine.

"Pokušali smo i ove godine na taj se način prisjetiti naših najmilijih, ali je jednostavno vjetar bio prejak i nismo uspjeli u vodu pustiti svjetiljke", kazala je Hini ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ruža Marić.

Spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile

Spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine od jugosrpske agresije, danas je u tome gradu obilježen tradicionalnim komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice te Kolonom sjećanja u kojoj je od bolnice do Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskog rata, prema procjeni vukovarskih gradskih vlasti, prošlo oko 80.000 ljudi iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva, među kojima su se nalazili i najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović i Vlade Zoran Milanović te članovi diplomatskog zbora.

Dok je još trajao komemorativni program u dvorištu bolnice, nedaleko bivše zgrade konzulata Republike Srbije formirana je kolona sjećanja koja je krenula predvođena zastavama Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, 4. bojne 3. Gardijske brigade i Udruge veterana 5. Gardijske brigade, a iza koje je išla skupina mladih noseći dvadesetak metara dugu hrvatsku zastavu.

Po izlasku iz kruga bolnice, toj se koloni priključila kolona u kojoj su se nalazili državni dužnosnici i članovi diplomatskog zbora koji su se međutim dolaskom do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u groblje ušli ne kao prijašnjih godina na službeni ulaz, već preko Novog groblja koje se nalazi tik u memorijalno.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, u izjavi novinarima nakon polaganja vijenaca, taj je potez ocijenio potrebom da se ispoštuje protokol po kojemu je državno izaslanstvo vijenac trebalo položiti u 12,30 sati, a malo je kasnilo.

Nakon što su položili zajednički vijenac i zapalili svijeću podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju državni dužnosnici istim su putem kojim su došli i napustili Memorijalno groblje ne pričekavši da i ostala izaslanstva, koja su bila predviđena protokolom, polože vijenac i zapale svijeću. Državna izaslanstva s članovima diplomatskog zbora otišla su potom na Ovčaru do mjesta masovne grobnice, te podno Spomen obilježja i na tome mjestu stradanja Vukovaraca položili vijenac i zapalili svijeću.

Misu zadušnicu za poginule i nestale u agresiji na Vukovar na groblju je predvodio dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić koji je u propovjedi pozvao na slogu i nacionalni dijalog, ustrajnost u neizjednačavaju žrtve i agresora, te na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava.

Iako je u Vukovaru tijekom obilježavanja 23. obljetnice vukovarskog stradanja bilo oko 80.000 sudionika, u gradu danas nisu zabilježeni incindenti niti slučajevi narušavanja javnog reda i mira, a prema informacijama iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, mirno je i večeras. Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se sutra odavanjem počasti žrtvama stradalima u Domovinskom ratu u vukovarskoj gradskoj četvrt Borovo naselje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.