Događaji

Problem nezaposlenosti mladih na otocima

Mladi na otocima pred "zidom": Ne možemo više ovisiti o sezonalnom zapošljavanju

Mladi na otocima pred

Hrvatski otoci zajedno s morem koje ih okružuje čine 37 posto hrvatskog teritorija, pa je li normalno da se to zaboravlja svake zime?

U sklopu projekta "Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima" kojeg provodi udruga DEŠA, u partnerstvu s Udrugom za razvoj organizacija civilnog društva i civilnih inicijativa SVIMA, Udrugom za održivi razvoj otoka Rave, Obrtničkim učilištem te Elektrostrojarskom školom Varaždin, u Gradskoj knjižnici u Zadru danas je održan okrugli stol, na kojem su se okupili predstavnici relevantnih institucija i organizacija civilnog društva.

Naime, temeljem svoje Kohezijske politike, EU nastoji smanjiti razlike u razinama razvijenosti različitih regija te se u tom kontekstu posebna pozornost, između ostalog, poklanja i otocima.

Različite studije, kao što je ESPON 2013 program, "Razvoj otoka, Europski otoci i Kohezijska politika" (2013.), jasno ukazuju da su limitirane mogućnosti cjeloživotnog učenja i zapošljavanja na velikom broju europskih otoka jedan od glavnih čimbenika koji utječu na različite aspekte socijalne isključenosti mlade otočne populacije, odnosno na daljnju depopulaciju istih otoka.

Zbog svoje su geografske izoliranosti te drugih posebnosti i brojni hrvatski naseljeni otoci u razdoblju od osamostaljenja RH i dalje suočeni s trendom izrazite depopulacije.

Republika Hrvatska u svoje otoke godišnje ulaže više od 1,2 milijarde kuna za izgradnju potrebne temeljne infrastrukture, subvencije i potpore. Međutim, stvarni učinci tih ulaganja, uključujući ona koja su (ne)izravno vezana uz mogućnosti za cjeloživotno učenje na otocima i povećanje zapošljivosti mlade populacije na otocima, nisu sustavno vrednovani.

I tu sada nastupa projekt "Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima" udruge DEŠA.

Ukupni proračun projekta iznosi 63.108,78 eura, a trajanje projekta je 12 mjeseci (veljača 2014. - veljača 2015.)

"U razgovoru s mladima po otocima može se zaključiti da su mladi  došli do jednoga zida gdje su shvatili da ne mogu više ovisiti o sezonalnoj zapošljivosti, da ih to ubija. Ne mogu dignuti kredit, planirati budućnost,... oni su nitko i ništa. I zbog toga žude za  samozapošljavanjem, da budu sami sebi gazde, da upravljaju svojom sudbinom. Međutim, tu im opet nedostaje taj jedan početak, impuls, dobra podrška. Jedna od tih podrška skriva se u aktivnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanje, a to je 25 tisuća kuna bespovratnih kredita, koje nudi HZZ (nakon što se napiše ozbiljan poslovan plan koji traje jednu godinu). I cijelu tu godinu vas HZZ prati u tom poslovnom planu. No pitanje je - je li 25 tisuća kuna dovoljno za započeti posao na otoku s kojim morate zaraditi za godinu dana za 12 mjeseci. A ako se pogleda realno, na otocima se radi 2 do 3 mjeseca u godini?!", rečeno je na Okruglom stolu.

"Ovaj projekt možda izgleda kao da smo kamikaze, srljamo u nešto što je skoro pa nemoguće, ali nadamo se da ćemo uspjeti i zato je pokrenut ovaj projekt zagovaranja zapošljivosti mladih na otocima, u kojem se mlade potiče na isticanje problema s kojima se suočavaju, i traži se od relevantnih institucija da stvarno i budu relevantne, da budu tu za mlade na otocima. Hrvatski otoci zajedno s morem koje ih okružuje čine 37 posto hrvatskog teritorija, pa je li normalno da se to zaboravlja svake zime? Mi mislimo da nije", rekli sui ispred udruge DEŠA.

Aktivnosti projekta primarno će biti provođene u:

- Dubrovačko-neretvanskoj županiji - otoci Korčula i Mljet
- Splitsko-dalmatinska županija - otok Vis i
- Zadarska županija - otok Rava

Kroz provedbu planiranih aktivnosti naglasak će biti stavljene na stvaranje neformalne koalicije u prvoj fazi sastavljene od udruga koje djeluju na navedenim otocima te različitih ustanova u sektoru obrazovanja.

Sudionicima okruglog stola prezentirala su se iskustva studijskog putovanja i zaključci okruglog stola održanog u Dubrovniku te provedeno istraživanje kojem je namjera bila utvrditi kako mladi od 16 do 35 godina žive na dalmatinskim otocima, gdje rade ili bi željeli raditi te kakvi su im planovi za budućnost.

Također, prikazali su se kratki dokumentarni filmići „Poruka u boci" u kojem mladi iznose svoja iskustva života na dalmatinskim otocima.

Sudionici su od da sata raspravljali o problematici zapošljivosti i mogućnosti za cjeloživotno učenje mladih na dalmatinskim otocima te dobivanja prilike za umrežavanje s ciljem učinkovitijeg zagovaranja na svim razinama.

Projekt „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima" sufinancira Europska unija kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, kroz shemu za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška programima organizacija civilnoga društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.