Događaji

Kerry rekao da brzo ukidanje sankcija ovisi o Putinu

Kerry rekao da brzo ukidanje sankcija ovisi o Putinu

Brzo ukidanje zapadnih sankcija Rusiji "ovisi o odluci" ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio je američki državni tajnik John Kerry u utorak u Londonu istaknuvši "konstruktivan napredak" koji su ruske vlasti postigle zadnjih dana.

"Sankcije bi se mogle ukinuti za nekoliko tjedana ili za nekoliko dana, što ovisi o odluci predsjednika Putina", rekao je Kerry dok Rusija tone u ozbiljnu monetarnu krizu prouzrokovanu strmoglavim padom cijene nafte i gospodarskim sankcijama koje je Zapad uveo kako bi kaznio ponašanje ruskog predsjednika u vezi s ukrajinskim pitanjem.

"Ne želimo da narod trpi (zbog sankcija), to nije naš cilj", branio se Kerry, istaknuvši da su Rusi "zatočenici odluka svoje vlade".

"Rusija je zadnjih dana ostvarila konstruktivan napredak", ocijenio je također američki tajnik napomenuvši da "na nekim mjestima (u Ukrajini) vlada mir" i da su se "neke osobe povukle".

"To su znaci konstruktivnih odluka koje, nadajmo se, mogu pomoći", ocijenio je.

Kako navodi ukrajinska vojska, trenutačno je na pobunjenom ukrajinskom istoku desetak tisuća ruskih vojnika, usprkos novom primirju koje se uglavnom poštuje.

Kerry je usto naglasio da je "prijeko potrebno sniziti temperaturu" između Izraelaca i Palestinaca koji protiv Izraela žele podnijeti nacrt rezolucije u obliku ultimatuma.

"Svi vidimo da na obje strane ima potiskivanog nezadovoljstva, svi znamo da postoji rizik od eskalacije (napetosti) koji je stalan i stvaran i zato je prijeko potrebno sniziti temperaturu", rekao je uoči susreta s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erakatom.

"Trenutačno pokušavamo uspostaviti konstruktivan dijalog sa svima kako bismo pronašli najbolji put za napredovanje" izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, dodao je.

Nakon podužeg susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u ponedjeljak u Rimu, Kerry se nada da će odvratiti Palestince od nakane da posredstvom Jordana u srijedu u UN-u podnesu nacrt rezolucije u kojoj traže prekid izraelske okupacije za dvije godine.

Pariz je pak prije više tjedana počeo konzultacije s Londonom i s Berlinom, a zatim i s Washingtonom i s Ammanom kako bi pripremio tekst konsenzusa različit od palestinskog koji bi dobio potporu 15 članica Vijeća sigurnosti.

Francuski prijedlog poziva na brz nastavak izraelsko-palestinskih pregovora, koji su zapeli proljetos, na temelju niza važnih načela kao što je mirna koegzistencija Izraela i palestinske države, ali bez određivanja vremenskog okvira za povlačenje s okupiranih teritorija.

Američki državni tajnik koji je u ponedjeljak kasno navečer doputovao u London treba se sastati s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom el Arabyjem i s Tonyjem Blairom, izaslanikom međunarodnog kvarteta za Bliski istok.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.