Događaji

U tradicionalnoj čestitci za 3.000 stanovnika

Cameronov dar Falklandima: Brončani kip Željezne lady

Cameronov dar Falklandima: Brončani kip Željezne lady

Premijer David Cameron poželio je stanovnicima Falklandskih otoka sretnu 2015. godinu i najavio da će im darovati brončani kip Margaret Thatcher, premijerke koja je 1983., odlučno obranila taj udaljeni britanski teritorij od argentinske invazije.

U tradicionalnoj čestitci za 3.000 stanovnika, britanski premijer objasnio je otočanima koliko su bili sretni u 2014. "jer im je gospodarstvo stalno raslo zbog rasta turističkih dolazaka i ribarstva".

Istaknuo je čvrstinu veza između Londona i 12.734 kilometara udaljenih otoka koje je Britanija dvaput obranila, prije stotinu godinu kad su ga pokušali osvojiti Nijemci te 80-ih od Argentine.

Margaret Thatcher "odigrala je ključnu ulogu u oslobađanju" teritorija obranivši ga oružanom silom, rekao je Cameron i obećao u 2015. ondje postaviti brončani kip premijerke koja je u povijesnim knjigama upamćena kao Željezna lady.

Također je izrazio zadovoljstvo što će BBC snimati nastavke serije "Island Parish series" o životu na otocima što će biti prigoda za promicanje "nevjerojatne otočne faune i flore".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.