Događaji

Brammertz ponovio zahtjev da se Šešelja vrati u zatvor ICTY-a

Brammertz ponovio zahtjev da se Šešelja vrati u zatvor ICTY-a

Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz odbacio je u srijedu kao "neutemeljene" tvrdnje haaškog optuženika Vojislava Šešelja koji ga je nazvao "produženom rukom hrvatskog režima i bruxelleske administracije", te je ponovio zahtjev da se Šešelja vrati u zatvor ICTY-a, objavili su beogradski elektronički mediji.

Brammertz je, prema izvješću dopisnika agencije Bete iz Den Haaga, na isti način - kao neutemeljenu - okarakterizirao i Šešeljevu optužbu da je zlorabio položaj glavnog tužitelja zahtjevom da se Šešelj opozove s privremene slobode na koju ga je pustilo Raspravno vijeće ICTY-a.

Brammertz je ponovio svoj nedavni zahtjev da se Šešelja vrati u sudski pritvor u Scheveningenu, podsjećajući na Šešeljeve više puta ponovljene tvrdnje nakon puštanja iz pritvora kako se "neće dragovoljno vratiti u Haag", te njegov govor mržnje uvredljiv za žrtve rata i izjave "koje dovode u pitanje humanitarne brige proistekle iz njegova zdravstvenog stanja".

Tim je zahtjevima glavni tužitelj odbacio i Šešeljev poziv Raspravnom vijeću da Brammertza kazni "zbog nedopuštenog ponašanja" i primjeni "rigorozne disciplinske mjere".

Šešelj je ranije, u povodu zahtjeva Tužiteljstva ICTY-a da opozove odluka o njegovu privremenom puštanju na slobodu, u utorak ustvrdio da je Brammertz, postupanjem u njegovom predmetu, demonstrirao "visok stupanj nedopuštenog ponašanja, prihvativši da bude politički instrumentaliziran od strane bruxelleske administracije i hrvatskih političara".

Šešelj je, po odluci Raspravnog vijeća 12. studenog privremeno pušten na slobodu iz pritvora ICTY zbog bolesti, a odluka je obrazložena humanitarnim razlozima da bi se mogao liječiti u odgovarajućim uvjetima u Beogradu.

Prema tvrdnjama liječnika u Beogradu početkom prosinca, haaški optuženik za ratne zločine i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) mogao bi uskoro biti podvrgnut operaciji ukoliko takvu odluku donese liječnički konzilij.

Kako je za list "Politiku" izjavio Milovan Bojić, koji koordinira radom liječničkog konzilija, "nema ništa tajnovitog" u pogledu liječenja Vojislava Šešelja, a liječnici razmišljaju i o operaciji jetre, gdje su uočene dvije metastaze, a utrostručene su vrijednosti tumor markera.

"Šešelj je ozbiljno bolestan i priče da je zdrav i da mu nije ništa su gluposti", rekao je početkom prosinca Bojić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.