Događaji

GONG: Izborni dan prolazi u demokratskoj atmosferi uz manja kršenja

GONG: Izborni dan prolazi u demokratskoj atmosferi uz manja kršenja

Izborni dan prolazi u demokratskoj atmosferi, u znaku malobrojnih dojava građana o nepravilnostima te snježnoj oluji koja je zahvatila većinu Hrvatske, izvijestio je GONG. Navode, međutim, kako je bilo nekoliko prijava građana zbog uznemiravanja putem telefona i e-maila.

Na izbornim mjestima u Ričinama i Brezovici javljaju, kako predstavnici jedne stranke stoje pored biračkih mjesta i nagovaraju mještane da glasuju za njihovog kandidata. Dojavljeno je također kako birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima jedne političke stranke, dok je jedan promatrač u Zagrebu primijećen kako stoji iznad članova biračkog odbora i zapisuje tko je izašao na glasanje.

GONG je primio dojavu građanina koji je zatražio da birački odbor posjeti njegov dom kako bi njegova teško pokretna majka mogla glasati, na što je dobio savjet člana biračkog odbora da on sam glasa u ime majke. K tome, GONG je primio dojavu o sumnji da su svi članovi jednog biračkog odbora članovi jedne političke stranke, što je upućeno na provjeru Državnom izbornom povjerenstvu.

GONG poziva biračke odbore da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu.

Također, podsjećaju da birači kojima je istekla osobna iskaznica ili koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju će dobiti na izborni dan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.