Događaji

Vatikan i Putin osudili napad na satirički tjednik

Vatikan i Putin osudili napad na satirički tjednik

Vatikan je osudio "užasan" napad počinjen u srijedu na pariški satirički list Charlie Hebdo, ruski predsjednik osudio je terorizam "u svim oblicima", kao i Francusko muslimansko vijeće i Arapska liga, Slovenija, Švicarska, Kanada, Turska i druge zemlje.

"To je dvostruki čin nasilja, užasan, jer je i napad na ljude kao i na slobodu medija", rekao je zamjenik vatikanskog glasnogovornika otac Ciro Benedettini.

Najavio je da će papa Franjo vjerojatno osobno osuditi napad kasnije u srijedu u poruci nadbiskupu Pariza.

Osude najsmrtonosnijeg terorističkog napada u Francuskoj u zadnjih 40 godina u kojem je 12 osoba ubijeno, a četiri ranjene su kritično, nastavljaju stizati iz cijelog svijeta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "oštro osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima", rekao je njegov glasnogovornik. Uz izraze sućuti "bliskim osobama žrtava, Parižanima i svim Francuzima", Dmitrij Peskov je poručio "uvjereni smo da je borba protiv terorizma moguća samo uz višestranu suradnju".

Vijeće muslimanske vjeroispovijesti (CFCM) Francuske, koje predstavlja najbrojniju muslimansku zajednicu u Europi od 3,5 do 5 milijuna vjernika, osudilo je "krajnje težak barbarski čin koji je i napad na demokraciju i medijske slobode".

Vijeće ističe da je riječ o terorističkim skupinama koje su zastranile i "nepravedno se pozivaju na islam" te poziva sve muslimanske vjernike na krajnji oprez kako bi izbjegli moguće manipulacije iz ekstremističkih skupina.

"Užasna ubojstva" osudio je i Savez islamskih organizacija Francuske, koji je blizak Muslimanskom bratstvu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec napad je oštro osudio te izrazio sućut obiteljima žrtava.

"Taj napad pokazuje kako sigurnost može biti vrlo relativan pojam i da se svi kroz dijalog moramo zauzimati za miroljubivu politiku", rekao je Erjavec koji drži da je to još jedno "upozorenje da moramo postupati krajnje oprezno i da međunarodna zajednica ne smije dopustiti da dođe do ovakvih oblika terorizma".

Predsjednica Švicarske Konfederacije Simonetta Sommaruga na Twitteru je "oštro osudila krvavi napad počinjen u Parizu" te uputila izraze sućuti Francuskoj", a švicarski mediji današnji dan nazivaju "crnim danom za medijske slobode".

Arapska liga i sveučilište Al-Azhar, glavni autoritet sunitskog islama osudili su u srijedu "teroristički" napad na Charlie Hebdo.

"Islam osuđuje svako nasilje", objavilo je sveučilište Al-Azhar i osudilo "kriminalni napad".

Islamsko-konzervativna vlada Turske oštro je osudila krvavi napad u Parizu i odbacila svaku vezu islama i nasilja jer je islam "vjera mira".

Prema očevicima napadači na sjedište satiričkog tjednika izvikivali su da "su došli osvetiti Proroka".

"Mi smo protiv svakog oblika terorizma, bez obzira odakle dolazi i s kojim motivima", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji drži da "nije korektno islam povezivati s terorizmom" jer "terorističke napade čine i vjernici drugih vjeroispovijesti".

Cavusoglu je izrazio žaljenje zbog rasta "rasizma", "ksenofobije" te "islamofobije" u Europi i pozvao sve u zajedničku borbu protiv tih zala.

Kanadski premijer Stephen Harper "užasnut je barbarskim terorističkim činom", napisao je na svome računu Twitter i poručio da su molitve Kanađana uz "žrtve i njima bliske osobe".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.