Događaji

Iranski tisak: Francuska mora preispitati politiku spram Bliskog istoka

Iranski tisak: Francuska mora preispitati politiku spram Bliskog istoka

Francuska mora preispitati svoju politiku na Bliskom istoku i svoje ponašanje spram muslimanskog svijeta, ocjenjuje u četvrtak iranski tisak dan nakon napada na satirični časopis Charlie Hebdo.

 

Nekoliko dnevnika povezuje napad s podrškom Francuske sirijskoj oružanoj oporbi i njezinim sudjelovanjem u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države.

Francuska "guta gorku pilulu zbog podrške terorizmu", ocjenjuje iranski konzervativni dnevnik Resalat koji spominje "nehaj" francuskih snaga sigurnosti koje su "ostale indiferentne spram ekspanzije aktivnosti" ekstremističkih skupina.

Pod naslovom "Napad u središte demokracije", reformatorski dnevnik Ebtekar tvrdi da "ekstremizam IS-a, koji se čini kao rezultat vojnih akcija zapadnih vlada u islamskih zemljama, rađa najkrvavije terorističke operacije".

Urednik velikog dnevnika Shargh poziva SAD i Europu "da preispitaju što prije svoju politiku na Bliskom istoku i spram islamskog svijeta".

Spominje i "mogućnost" da je afera s karikaturama proroka Muhameda koja je pokrenula val nasilja u arapsko-muslimanskom svijetu 2005. i 2006. "dala izgovor teroristima za zlodjela počinjena u ime islama".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.