Događaji

London: Islamski vođe gnjevni zbog poziva vlade da budu "glasniji"

London: Islamski vođe gnjevni zbog poziva vlade da budu

Vođe britanskih muslimana u ponedjeljak su burno reagirali na pismo u kojemu ih je u petak britanski ministar za lokalnu samoupravu i zajednice Eric Pickles pozvao da muslimanima objasne na koji način islam može biti dio "britanskog identiteta" te naveo da su imami bili obvezni učiniti više u borbi protiv ekstremizma i propovijedanja mržnje.

 

Britanski imami smatraju da su u Picklesovu pismu muslimani nepravedno izdvojeni, te su stoga u ponedjeljak ljutito reagirali na vladin poziv. Udruga britanskih muslimana vladu je optužila da preuzima retoriku krajnje desnice i potiče islamofobiju.

"Pismo ima sva obilježja vrlo loše prosudbe, a to se uklapa u antiislamsku retoriku koja govori o nama i o njima", rekao je Tala Ahmad iz Vijeća muslimana Velike Britanije, krovne udruge oko 500 muslimanskih organizacija.

Pickles je u pismu koje je uputio na adrese više od 1000 britanskih imama poručio muslimanskim vođama da moraju biti svjesni toga "da su oni odgovorni kad su posrijedi objašnjenja i iskazivanje načina na koji islam može biti dio britanskog identiteta". Britanski premijer David Cameron njegovu je odluku podržao.

"Na svima nama je odgovornost da se suprotstavimo radikalnim stavovima i da zajamčimo da se mladi ljudi ne odvlače u te zatrovane fanatične kultove smrti koje je osnovao malen broj ljudi", rekao je Cameron braneći potez svog ministra.

"Mladim Britancima koji mogu biti metom ekstremizma moramo pokazati da im ekstremisti nemaju što ponuditi te ovim ljudima pokazati da u džamijama nema mjesta mržnji", rekao je britanski premijer, ocijenivši da je pismo sročeno razumno i mudro.

Izvršni direktor Zaklade Ramazan Muhamed Šafik smatra da je pismo puno netočnih činjenica i "tipično za vladu koja na muslimane gleda isključivo kroz prizmu terorizma i sigurnosti".

Zategnutost odnosa s muslimanskom zajednicom posljedica je procjene snaga sigurnosti da je napad islamskih fundamentalista u Britaniji vrlo izgledan, osobito nakon nedavnih terorističkih akcija u Francuskoj. Zamjenik glavnog tajnika Vijeća muslimana Harun Kan najavio je da će organizacija uputiti i službenu žalbu vladi.

"Sugerira li Pickles ozbiljno, kako to čine krajnji desničari, da su muslimani i islam sami po sebi odvojeni od britanskog društva?", zapitao se Kan.

Vijeće smatra da je na vrlo otvoren način osudilo nedavne terorističke napade u Parizu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.