Događaji

Argumenti

Sutra presuda ICJ-a o tužbama za genocid Hrvatske i Srbije

Sutra presuda ICJ-a o tužbama za genocid Hrvatske i Srbije
AP

U utorak u deset sati na Međunarodnom sudu prave u Haagu bit će pročitana presuda za međusobne tužbe za genocid Hrvatske i Srbije.

Pet su tjedana prošle godine i jedna i druga strana iznosile argumente u svojim tužbama. Hrvatska smatra da je Jugoslavija, a zatim i njena pravna sljedbenica Srbija kriva za genocid nad Hrvatima, navodeći slučajeve Vukovara, Škabrnje i još brojnih mjesta gdje su počinjeni ratni zločini nad hrvatskim stanovništvom.

Srbija pak smatra Oluju genocidom i smišljenom akcijom za protjerivanje Srba s područja nekadašnje Krajine. Prema mišljenju pravnih stručnjaka velika je šansa da i jedna i druga tužba budu odbačene.

Za to imaju argumente u tužbi BIH gdje je priznat samo genocid u Srebrenici. Srbiji pak na ruku ne ide oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču. Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je da će ovo biti najvažniji događaj za bilateralne odnose dviju zemalja.

"To je vjerojatno kraj jednog procesa koji traje 15-20 godina, stavljanje točke na određenu potrebu da se i jedni i drugi pred nekim trećim borimo za to ko je veći zločinac i da se okrenemo budućnosti", rekao je Dačić.Predsjednik Josipović prošle godine poručio je da, bez obzira na protivljenje Srbije koja Oluju kvalificira kao zločin, neće odustati od njenog slavljenja.

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

"Oluja je akcija u kojoj je Hrvatska osigurala slobodu i teritorijalni integritet. Mi smo sad ajedno zrelo demokratsko društvo koje cijeni svoju povijest, koje cijeni Domovinski obrambeni rat", poručio je tada Josipović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.