Događaji

Nalaženje političkog rješenja

EU kaže svrha misije Merkel-Hollandea u Moskvi je političko rješenje

EU kaže svrha misije Merkel-Hollandea u Moskvi je političko rješenje

Najavljene misije čelnika Francuske i Njemačke u Kijevu i Moskvi jasan su napor u svrhu nalaženja političkog rješenja sukoba u Ukrajini, izjavila je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

"Europska unija podržava sve inicijative u svrhu nalaženja političkog rješenja sukoba u istočnoj Ukrajini. Napori kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francoisa Hollandea i njihovi posjeti Kijevu i Moskvi, koje su upravo najavili, idu u tom smjeru", kazala je.

Hollande i Merkel otputovat će u četvrtak poslijepodne u Kijev a u petak u Moskvu kako bi iznijeli nove prijedloge rješenja krize u Ukrajini, upozoravajući da diplomatska opcija ne može "vječno trajati".

"Otputovat ćemo u Kijev već ovo poslijepodne, dat ćemo novi prijedlog rješenja sukoba koji će se temeljiti na teritorijalnom integritetu Ukrajine, i raspravit ćemo o njemu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom danas, a u petak u Moskvi" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kazao je Hollande.

"Europska unija je ujedinjena u korištenju svih dostupnih sredstava za traženje političkog rješenja, vršenjem pritiska kao i nastavljanjem dijaloga", dodala je Mogherini u priopćenju izdanom nakon što su izaslanici zemalja članica EU-a dogovorili novi popis ljudi i entiteta koji će biti pogođeni sankcijama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.